24 novembre de 2011 a les 8:29

Protecció Civil manté la prealerta del pla Inuncat ja que es mantenen operacions de regulació en alguns embassaments

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté, encara, la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat), atès que les operacions de regulació d’alguns embassaments poden requerir el control dels accessos a les lleres, guals i punts baixos. Tanmateix, els cabals dels rius mantenen la tendència decreixent. Pel que fa a la situació meteorològica, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat per finalitzat l’avís per estat de la mar, i per tant no hi cap avís de situació meteorològica de risc vigent. 

Pel que fa als cabals a la zona baixa del Ter estan en fase decreixent i no s’enregistren pluges. Es preveu que la situació de risc es normalitzi durant les properes hores. Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de La Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre, Verges, Torroella de Montgrí. Els cabals dels rius de les conques internes continuen sent superior als habituals i es manté la tendència a la baixa. 

Detall de l’estat dels embassaments:

Embassament de Foix: Continua sobreeixint i es manté l’avís al municipi de Cubelles.   
Embassament de Portbou: Actualment no està sobreeixint.   
Embassament de Vallforners: Es troba sobreeixint, amb un cabal estimat de 5,5 m3/s. La tendència és que es mantingui aquest cabal de desguàs, tot i que dependrà de les eventuals futures aportacions de la riera de Vallforners. Es recomana mantenir l’avís als municipis situats aigua avall d’aquest embassament.   
Embassament de Boadella: Es manté el cabal de desembassament a 17 m3/s, amb l’objectiu d’assolir els resguards de laminació necessaris continua vigent, que continua per sobre dels cabals habituals de gestió, i que podran ser ajustats a la baixa. Tanmateix, el cabal desembassat no suposa el desbordament de la llera ni l’afectació a cap servei bàsic. Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella d’Empordà, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d’Empúries.    Embassaments de Susqueda-Pasteral: Es procedeix a adequar els cabals desembassats de 110 m3/s a 80 m3/s al sistema Ter (embassaments de Susqueda- Pasteral). El cabal desembassat en cap cas no suposa el desbordament de la llera ni l’afecció a cap servei bàsic. Tanmateix, afectarà trams baixos i guals tot i que no s’espera que el cabal màxim de sortida de 80 m3/s a Pasteral s’assoleixi fins d’aquí unes hores, gràcies a l’efecte laminador de l’embassament de Susqueda. Aquest últim continuarà el sobreeiximent durant les properes hores. El cabal màxim en el tram de riu entre Susqueda i Pasteral assolirà cabals màxims de 50 m3/s durant les properes hores. El titular de la presa de Susqueda gestionarà els avisos pertinents a l’afecció principal (casa rural) en aquest tram de riu.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté vigents les recomanacions d’extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).