La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta preventiva del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de l’actualització de l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Segons l’SMC, Respecte el darrer comunicat s’afegeixen les comarques del litoral de Girona com a possibles fins les 13:00h i de 13:00 a 19:00h s’afegeixen comarques del litoral i prelitoral de Barcelona. Cal recordar que en aquests àmbits poc avesats a les nevades, la previsió és de fenòmens febles i localitzats puntualment i que no es tracta d’una nevada de caràcter generalitzat, com sí s’està produint al Pirineu i especialment a la vessant nord.
Fins el moment no hi ha incidències destacades per neu. D’acord amb informacions de Mossos i Servei Català de Trànsit al túnel de Vielha a la N-230 ja s’han aixecat les restriccions per camions articulats, a la C-142b s’ha de circular amb cadenes entre els PK0 i 9 (accés al pla de Beret). A la C-28 cal circular amb cadenes entre els PK 23-64 (Port de la Bonaigua), i d’aquest tram del PK 37 al 51.8 roman tallat per risc d’allaus. A la C-13 cal circular amb cadenes del pk 127al 160, a la C-147 entre els PK 126 i el 160. A les carreteres secundàries següents també cal circular amb cadenes L-500 entre PK 11 i 19 (Pont de Suert, Caldes de Boi); L-501 l’accés a Boi entre PK 0 i 6 i d’Ainet de Besan a Àreu cadenes; L-504 entre els PK 8 i 19 (de Ribera de Cardós a Tabascan) i L-510 PK 6 a 14 Ainet de Besan.
D’acord amb informacions de la Xarxa d’Observadors Meteorològics s’observen nevades a les muntanyes del voltant de Cadaqués i a Espolla al voltant de cota 300 m. A Puigcerdà també s’observen nevades febles i a la vessant nord del Pirineu s’han acumulat gruixos de fins a 25 cm.
Per últim, l’SMC informa que la cota de neu se situarà entre els 300 i 400 metres, tot i que puntualment serà més baixa a l’extrem nord-est. Al vessant nord del Pirineu durant tot l’episodi es podran acumular més de 10 cm per sobre de 600 metres, imés de 15 cm per sobre de 800 metres.
La DGPC recorda que, malgrat la predicció indica probabilitats baixes, les nevades afectaran zones i cotes on no és habitual que nevi, i recomana extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció en cas de nevades www.gencat.cat/interior/riscos/nevades.htm
D’altra banda, l’SMC ha ampliat, fins demà al matí, l’avís de baixa probabilitat per risc de forts vents, amb superació del llindar dels 90 Km/h en zones d’alta muntanya al nord de Catalunya. L’avís s’ha ampliat amb les comarques de l’Empordà i la Selva. Relacionat amb aquesta situació del vent, l’SMC ha emès també un avís d’estat de la mar (onatge superior a 2,5 m) que afecta les comarques de l’Empordà i la Selva des d’aquesta tarda i fins demà a la matinada. Per aquesta raó la DGPC ha posat la fase de prealerta del pla Inuncat en previsió de possibles afectacions a la costa. La situació és de probabilitat intermèdia però caldrà ser prudent en les activitats al voltant de platges, ports i passejos marítims.
Davant les prediccions de nevades a Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir sempre presents les següents recomanacions:
A casa
- Escolteu els consells de les autoritats a través de lla ràdio.
- Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats. Garantiu una mínima ventilació de l’espai.
- A zones aïllades o no urbanes, mantingueu un rajolí constant d’aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics.
- En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d’accés a casa a les zones rurals.
- En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública. Si s’acumula pot afectar a l’estructura i fer-lo caure.
- Garantiu que disposeu de medicaments que necessiteu en cas de tractaments perllongats o malalties cròniques.
- No traieu les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida.
- Si l’emergència és molt important, feu un ús restringit del telèfon per deixar les línies lliures a les autoritats.
Si heu de sortir de casa
- Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l’una sobre l’altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
- Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l’aire fred us entri directament als pulmons.
- Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l’organisme.
- No deixeu que les persones d’edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l’exterior.
Si heu de circular durant la nevada:
- Feu-lo només si és imprescindible.
- Segui els consells del Servei Català de Trànsit (SCT).
- Consulteu l’estat de les vies i la seva afectació i busqueu rutes segures o no afectades per la nevada.
- Circuleu amb velocitat moderada per les vies principals i autopistes. Si la ruta és perillosa, torneu enrere o busqueu refugi.
- Quan us desplaceu amb el cotxe no utilitzeu les marques deixades per altres vehicles. Sempre que us sigui possible circuleu per neu verge.
- Poseu les cadenes a les rodes motrius del cotxe en un lloc on no interrompeu la circulació.
- Enceneu els llums d’encreuament i els de boira.
- No avanceu els altres vehicles si les condicions no són favorables.
- Accelereu a poc a poc i amb suavitat.
- Freneu suaument i amb trepitjades lleus i successives del pedal.
- A l’hora de circular i si baixeu un pendent, mantingueu una distància superior a la normal amb el vehicle de davant.
- Aneu amb compte en els indrets ombrívols, ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre.
Si el temporal us agafa dins del cotxe:
- Intenteu buscar refugi. Si no en trobeu, quedeu-vos dins del cotxe, ja que els pneumàtics actuen com a aïllant del fred. Poseu un mocador de colors vius a l’antena del cotxe.
- Deixeu la calefacció encesa i la finestra una mica oberta. No us adormiu amb el motor en marxa.
“