22 novembre de 2011 a les 14:57

Protecció Civil manté l’alerta del pla Inuncat pel temporal de mar, que s’intensifica de cara a la tarda

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat degut a les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a les informacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) sobre l’estat de rius, rieres i embassament, i a les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori. 

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha anul·lat algunes parades de transport escolar cap a l’Escola de Torroella de Montgrí. Les parades anul·lades són Sant Iscle d’Empordà, Serra de Daró, Llabià, Fontanilles i Gualta. De moment només és durant el matí.

Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya, cal destacar especialment la situació crítica per a l’estat de la mar derivat de fort vent de gregal. El SMC ha emès un avís de nivell màxim corresponent a onades que en molts punts del litoral (de la costa de Barcelona cap al nord) ja estan superant els 4 m. Aquesta situació s’ampliarà previsiblement a tot el litoral català, amb un empitjorament de la situació durant la tarda i matinada. 

Pel que fa a la intensitat de pluja, es mantenen les previsions. A la tarda les precipitacions es concentraran a la part nord-est del país i es desplaçaran cap al sud afectant a Terres de l’Ebre. S’espera que el front de precipitació finalitzi al llarg de la matinada i pel dia de demà ja no s’esperen pluges. Cal remarcar l’acumulació dels diferents fenòmens meteorològics al litoral (onatge, precipitacions i vent) que incrementa el risc i per tant les possibles incidències, especialment a punts de la costa on desemboquen rius i rieres, pel mal estat de la mar. 

Cabals dels rius: A les conques internes meridionals i del Sud estan normalitzats i no hi ha cap incidència a ressaltar. La situació dels cabals dels rius i rieres s’ha vist millorada en les darreres hores. La previsió d’absència de pluges no significatives a les parts baixes de les conques del nord-est del país, permetrà disminuir els cabals de forma natural, permetent al llarg de la tarda l’obertura de comportes en alguns dels embassaments d’aquesta zona. Tot i això es preveu que segueixin baixant cabals superiors als habituals durant les properes hores als rius Ter, Daró, Tordera, Muga i Fluvià

Episodi de vents: A partir de les dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de vent de gregal previst per avui es manté i es preveu que es reforci especialment durant la tarda. Al llarg del litoral bufarà fort vent de gregal i es reforçarà a les parts més elevades. La previsió meteorològica es manté com ahir, afectant a les demarcacions de Girona, Catalunya Central, Barcelona i Tarragona, amb possibilitat de ratxes superiors als 90km/h i en general superant els 60 km/h.

Embassaments

Foix: Continua sobreeixint (cota 100,52m) i es manté l’avís al municipi de Cubelles.   
Portbou. Continua sobreeixint (cota 127,59m) i es manté l’avís al municipi de Portbou.   
Vallforners: Segons informa el Director d’Explotació de l’embassament, actualment es troba sobreeixint entre 3 i 2 cm per sobre de la cota del sobreeixidor, amb un cabal estimat de 20 m3/s.   
Boadella: Maniobres de desembassament de cabals en la presa Boadella superiors als habituals.    
Susqueda-Pasteral: Maniobres de desembassament.

Consells de la Direcció General de Protecció Civil que s’han fet arribar a les autoritats municipals

Les escoles i edificis públics vulnerables que estiguin situats en zones de cotes baixes o que puguin patir inundacions o avingudes, seria convenient que anul·lessin les activitats a l’aire lliure o inclús l’activitat en general.

Prohibir l’accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l’onatge i del vent.

Assegurar de netejar els embornals i zones de desguàs d’aigües.

Prohibir l’estacionament de vehicles en rieres, guals o torrents o zones properes i senyalitzar-ho adequadament.

Recordar de fer vigilància als punts d’actuació prioritària durant l’episodi.

Aplicar les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general.

Evitar deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles…) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d’arbre que puguin ser arrancades pel vent…).

Recomanar anar amb precaució a totes les activitats a l’aire lliure i, si és possible, anul·leu-les.

Tingueu precaució a Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors sobre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d’embarcacions i pel que fa a la navegació.

Revisar les bastides, grues i elements d’obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública. 

La DGPC també insisteix en advertir a la població de la situació de risc per tal que prengui mesures d’autoprotecció, eviti en el possible els desplaçaments en vehicle a les zones afectades i busqui rutes alternatives en cas que els desplaçaments no es puguin posposar si ha de passar per zones de risc. Cal extremar la precaució en zones properes a rieres, rius, ports, esculleres, passos subterranis inundables i, en general, en qualsevol punt que pugui presentar problemes. 

També cal extremar les precaucions a causa del vent evitant deixar elements inestables en balcons i terrasses, recollint tendals i assegurant els elements que puguin patir desperfectes. L’acumulació de pluja i la inestabilitat del sòl pot fer que s’incrementin els efectes del vent. 

Incidències: 

Bombers de la Generalitat: Han realitzat 32 actuacions corresponents a 35 avisos entre les  07.00 h i les 14.00 h d’aquest matí; 16 a la Regió d’Emergències de Girona, 18 a la Regió Metropolitana Nord i només 1 a la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre. La majoria d’aquests avisos han estat donats per inundacions de baixos,  pàrkings, arbres enmig de la via, revisions de vies afectades per petites esllavissades . Els Bombers també  estan realitzant inspeccions de punts inundables, així com punts de carreteres a la vora de rieres.   

Telèfon d’emergències 112:Des de les 00.00 h ha atès 48 trucades relacionades amb l’episodi de pluges. Des de l’inici de l’episodi, el dia 19, ha atès 408 trucades. 

Servei Català de Trànsit:Les afectacions viàries derivades de l’episodi de pluja són:
C-31 a Vilamalla i els accessos d’aquesta via a la N-II

C-252 a Far d’Empordà,   

GIP-5129 a Vilafant,   

GIP-6042 de Peralada a Vilanova de la Muga   

GIV-6226 entre Vilaür i Santa Eulàlia.   

GI-512 PAS ALTERNATIU PER BASSAL – 1 CARRIL TALLAT. Pas alternatiu per un carril   

GI-643 a Parlavà també està tallada.   

GI-682 Lloret de Mar Calçada tallada i desviaments per una urbanització propera

Situació del transport escolar i activitat educativa:

Suspeses les classes a tot l’Alt Empordà (es manté per a la tarda d’avui).

Consell Comarcal del Baix Empordà: anul·lades algunes parades de transport escolar cap a l’Escola de Torroella de Montgrí. Les parades anul·lades són Sant Iscle d’Empordà, Serra de Daró, Llabià, Fontanilles i Gualta. De moment només és durant el matí.

Pla de l’Estany: transport escolar suspès a tota la comarca, es manté per a la tarda d’avui. 

Situació de la xarxa ferroviària:

Renfe informa estació de Maçanet problemes amb subestació elèctrica, circulació de trens amb menor velocitat.

Renfe informa línia de Llançà – Figueres hi ha un desprendiment, circulació de trens amb menor velocitat.

Adif informa de Vilassar de Mar a Mataró l’aigua arriba a la via, circulació de trens amb menor velocitat. 

Municipis amb pla d’emergència municipal activat:

Alt Empordà:    Boadella i Les Escaules, Castelló d’Empúries, Figueres, Llançà, Palau Saverdera, Peralada, Pont de Molins, Port de la Selva, Vilafant. La Selva: Blanes, Lloret de Mar.
Maresme: Sant Iscle de Vallalta.
Barcelonès:    Barcelona: (per estat de la mar).

 A més, està activada la fase de prealerta del pla de Clabsa (clavegueram) i l’alerta del Pla d’Autoprotecció del Port de Barcelona La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).