21 novembre de 2011 a les 19:29

Protecció Civil manté l’alerta del pla Inuncat per les previsions de pluges intenses acompanyades de forts vents i per l’estat de la Mar

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase de alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, a partir de les previsions meteorològiques i per les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori. Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions ja emeses per a acumulació i intensitat de pluja per aquest dilluns: afectació a les comarques de Girona, Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre. També es poden veure afectades les comarques del Ripollès, Osona, Montsià i Baix Ebre.
A partir de la propera matinada  les comarques afectades per l’avís de superació del llindar d’acumulació, més de 100 litres en 24 hores, les comarques afectades són: Baix Ebre, Garrotxa, Montsià, Osona, Ripollès, Selva. També es podrien veure afectades l’Alt Empordà, Baix Camp, Baix Empordà, Gironès, Maresme, Pla de l’Estany, Ribera d’Ebre, Terra Alta i Vallès Oriental
 
Pel que fa a la previsió d’intensitat de pluja per a d’aquest dimarts, es preveu afectació durant tot el dia a les zones del Gironès, del litoral i prelitoral de tot el país, i certes comarques de la Catalunya Central. La probabilitat d’afectació és més elevada a la zona nord-est i sud del país.
 
Aquesta situació es pot veure agreujada per les previsions d’onatge. El SMC manté les previsions emeses anteriorment per al dia d’avui (afectació a les comarques costaneres compreses entre el Barcelonès a l’Alt Empordà), i s’allarga l’episodi de fort onatge per al dia de demà dimarts. El fort onatge afectarà a tot el litoral català en diferents graus de probabilitat i poden donar onades que arribin als 3,5 metres d’alçada.
 
De cara a demà, el SMC ha emès un altre avís per risc meteorològic per forts vents, que poden el llindar els 90 km/h durant tot el dia de demà, a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Penedès, Anoia, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Bages, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Selva i Osona.
 
Amb l’objectiu de evitar situacions de risc i minimitzar els efectes d’aquest episodi meteorològic advers, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha avisat als municipis que es poden veure afectats i se’ls ha recomanat que:
 • Les escoles i edificis públics vulnerables que estiguin situats en zones de cotes baixes o que puguin patir inundacions o avingudes, seria convenient que anul·lessin les activitats a l’aire lliure o inclús l’activitat en general.
 • Prohibir l’accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l’onatge i del vent.
 • Assegurar de netejar els embornals i zones de desguàs d’aigües.
 • Prohibir l’estacionament de vehicles en rieres, guals o torrents o zones properes.
 • Senyalitzar-ho adequadament.
 • Recordar de fer vigilància als punts d’actuació prioritària durant l’episodi.
 
 
Incidències viàries
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a hores d’ara, hi ha les següents afectacions derivades de les pluges de les darreres hores, sobretot a la demarcació de Girona:
 
Demarcació de Girona:
 
S’han tallat per inundacions aquests trams de via:
 • C-252 a Far d’Empordà, però hi ha desviaments senyalitzats, i a Garriguella
 • C-31 a Vilamalla però també s’està desviant el trànsit
 • GIP-5129 a Vilafant en tots dos sentits
 • GIV-6021 a Peralada en tots dos sentits
 • GIV-6101 a l’altura de la Pau
 
Demarcació de Tarragona:
 • T-301 a Tortosa en tots dos sentits
 
L’SCT demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé:
 • respectar els límits establerts i moderar la velocitat
 • mantenir la distància de seguretat entre vehicles
 • frenar amb suavitat i previsió
 • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens
 
Incidències relacionades amb els aiguats
El telèfon d’emergències 112 ha rebut 38 trucades referents a 32 incidents, el 90% de les quals a l’Alt Empordà. Segons ens ha informat el Consell Comarcal, aquesta comarca ha avançat el retorn dels escolars com a mesura preventiva.
 
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 38 avisos relacionats amb la pluja entre les 07.00h i les 14.00h d’avui. Això ha significat 32 sortides, totes elles per baixos inundats, carrers que baixaven amb força aigua i que entrava en cases de la rodalia i també per inspeccionar punts vulnerables, com ara la carretera N-II al seu pas per Bàscara, i la N-240, en el tram de Llançà, entre d’altres vies afectades. D’aquests avisos, 33 han estat a les comarques de Girona, 4 a les Terres de l’Ebre i tan sols 1 a la Regió Metropolitana Nord.
 
Els Bombers han rescatat dos conductors de vehicle que havien quedat atrapats per la pluja; a Vilamalla i a Vilafant. Ambdós han estat trets dels seus vehicles totalment il·lesos.
 
Segons Adif, entre les estacions de Llançà i Figueres la circulació és per via única degut a un despreniment de roques.
 
Situació hidrològica
Segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua, la situació dels embassaments és la següent:
 
 • Embassament de Foix i Portbou: continuen sobreeixint
 • Embassament de Pasteral: cabal de desembassament de 30m3/s
 • Embassament de Boadella: cabal de desembassament de 20m3/s
 
Segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua, la situació dels cabals és la següent:
 
 • Els cabals del Baix Ter són superiors als habituals degut a les pluges registrades a la conca en els darrers dies, així com al cabal desembassat des de l’embassament del Pasteral.
 • El riu Manol està registrant una tendència de cabals creixents. Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de: Albanyà, Cabanelles, Lladó, Navata, Cistella, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Santa Llogaia d’Alguema, Vilamalla, Figueres, el Far d’Empordà, Vila-sacra, Peralada, Castelló d’Empúries.
 • El cabal del riu Muga també registra tendència a l’alça. Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis de: Sant Llorenç de la Muga, Darnius, Boadella d’Empordà, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d’Empúries.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya dóna per finalitzat l’Avís de situació meteorològica de risc per pluja acumulada superior a 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Tot i això, es preveuen pluges febles a la meitat Nord de Catalunya.
 
Plans de protecció civil municipals activats:
 • PAM de Figueres
 • PAM de Port de la Selva
 • PAM de Llançà
 • PAM de Vilafant
 • PAM de Boadella i Les Escaules
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).