6 febrer de 2012 a les 23:57

Protecció Civil manté l’alerta del Procicat per fred i vent


 • La DGPC manté la prealerta preventiva del Pla Inuncat per mala mar a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté actualment activada la fase d’ ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred i episodis de fortes ventades. Pel que fa a la previsió meteorològica per onada de fred, l’episodi s’allargarà fins al migdia de demà. Les baixes temperatures afectaran sobre tot a la part central del país. D’altra banda, el vent seguirà bufant fort de component nord i afectarà al terç nord i terres de l’Ebre fins la matinada de dimecres.
 
D’altra banda, la La DGPC manté la prealerta preventiva del Pla Inuncat per mala mar a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, durant tot el dia de demà. En aquest sentit hi haurà mar de fons del Nord.
 
Afectacions viàries. Servei Català de Trànsit
Com a conseqüència de la neu o el gel  en aquests moments  hi ha 4 trams de via afectats. Per demarcacions:
Lleida:
 • C-28 accés al port de la Bonaigua: tancat per risc d’allaus.
 • C-28 entre València d’Àneu i el Port de la  Bonaigua: obligatori cadenes.
 
Girona:
 • C-38 a Molló: precaució per neu i plaques de gel.
 
Barcelona:
 • BV-4031 a Castellar de n’Hug: obligatori cadenes
 
L’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades i recorda que cal:
 
 • augmentar la prudència en la conducció
 • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
 • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
 • conduir amb suavitat no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
 • evitar fer avançaments innecessaris
 
Davant les fortes ventades a les zones més elevades del Pirineu, l’SCT recomana en la conducció reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle i, en el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 
A més, es recomana als usuaris que es mantinguin informats de les incidències viàries a través dels butlletins de les emissores de ràdio, el Twitter de l’SCT (@transit) i/o la pàgina web de l’SCT:http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.
 
Incidències relacionades amb el vent
Des de les 12 del migdia i fins les 18h d’avui dilluns, els Bombers de la Generalitat han rebut 13 avisos, sobre tot a la Regió d’Emergències de Girona (3 Figueres, 3 Girona, 2 Portbou). La majoria per elements estructurals com rètols, o algun pal de la llum que han caigut o bé estaven a punt de caure, i també algun arbre.
 
Per la resta  de demarcacions, la Regió d’Emergències Nord ha rebut 4 avisos i 3 a la Regió d’Emergències Centre (tots a Osona)
 
Telèfon d’emergències 112:
El telèfon d’emergències 112, des de la passada matinada fins les 18.00 hores d’avui ha rebut 33 trucades relacionades amb la onada de fred i forts vents :
 
 • Fred:3
 • Vent::6
 • Gel a la via: 15
 • Trànsit per climatologia: 4
 • Avaria/ fuita d’aigua: 4
 
Municipis amb plans d’emergències activats
Badalona
Bagà
Barberà del Vallès
Berga
Blanes
Borrassà
Cabrils
Calders
Calonge
Canovelles
Cardona (Prealerta)
Castelldefels
Castellfollit del Riubregòs
Castellbell i el Vilar
Castellnou de Bages
Cervera
Corbera de Llobregat
El Prat de Llobregat
Estaràs
Fornells de la Selva
Guissona
Igualada
La Selva
La Selva de Mar
Lliçà de Munt
Lliçà de Vall
Manresa
Masnou
Massores
Massoteres
Matadepera
Mataró
Molins de Rei
Palau de Sta. Eulalia
Palau Saverdera
Platja d’Aro
Port de la Selva
Prats de Lluçanés
Ripoll
Riudellots de la Selva
Roses
Rubí
Sabadell
Salt
Sant Bartomeu del Grau
Sant Boi de Llobregat
Sant Celoni
Sant Llorenç Savall
Sant Pere Pescador
Sant Quirze del Vallès
Sant Ramón
Sant Vicenç dels Horts
Santa Coloma de Gramenet
Santa Eulàlia de Riuprimer
Sora
Talavera de Segarra
Tarragona
Terrassa
Torrefeta i Florejacs
Viladrau
 
Actuacions de caire social. Creu Roja
Un total de 9.854 persones han rebut l’atenció de la Creu Roja en el marc de l’operatiu que es va posar en marxa el dimecres, 1 de febrer, per pal·liar els efectes de l’onada de fred. Amb aquest dispositiu, la institució humanitària pretén evitar o pal·liar els perjudicis del fred sobre la salut dels col·lectius més vulnerables, entre ells la gent gran o les persones sense sostre.
 
Pel que a fa a les persones grans, la Creu Roja les ha aconsellades telefònicament sobre com prevenir els efectes del fred sobre la salut. Amb aquest objectiu, el Centre de Coordinació de la Creu Roja ha trucat 5.476 persones grans des de dimecres passat, mentre que les oficines locals i comarcals amb què l’entitat compta arreu del territori han contactat amb 1.584 més.
 
En cas que les persones grans hagin expressat alguna necessitat durant la conversa telefònica, la Creu Roja ha posat en marxa les actuacions corresponents per cobrir-les. Així per exemple, s’han efectuat visites a domicili i s’ha distribuït menjar, aigua, medicació, mantes o roba d’abric, en funció de les necessitats de cada usuari. De les persones que reben ajuda alimentària o bàsica de la Creu Roja arreu de Catalunya, un 42% no pot mantenir la seva llar a una temperatura adequada, segons indica el primer estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de l’entitat (juliol 2011).
 
En relació als operatius adreçats a les persones sense sostre, la institució humanitària ha atès 1.023 usuaris des de la nit de l’1 febrer fins a la nit d’ahir, 5 de febrer. Bona part d’aquestes actuacions  es concentren a la ciutat de Barcelona, on la Creu Roja ha atès 142 persones sense sostre durant aquesta darrera nit.
 
En aquests operatius, han participat 800 membres de la Creu Roja des del darrer 1 de febrer. Voluntariat i membres de l’entitat han rastrejat els carrers de les ciutats per localitzar les persones sense sostre per traslladar-les a albergs habilitats amb aquesta finalitat, sempre que hi hagin accedeixen voluntàriament, o bé els han repartit mantes o begudes calentes i autoescalfables.  
 
Durant aquest cap de setmana, la Creu Roja ha atès persones sense sostre en 19 albergs, que, en alguns casos, estan ubicats a les mateixes instal·lacions de la institució humanitària.    Els albergs on la Creu Roja ha prestat atenció estan ubicats a les localitats següents: Barcelona (2), Tarragona, Girona, Cornellà de Llobregat (2), Terrassa (2), Mataró, Sabadell, Sitges, Vila-seca, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Argentona, Premià de Mar, Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni i Mollet del Vallès.
 
A més d’atendre les persones sense sostre i la gent gran, els socorristes de la Creu Roja també han fet extensives les recomanacions sobre com prevenir els efectes del fred entre el conjunt de la ciutadania. Concretament, s’han realitzat un total de 1.771  recomanacions  a peu de carrer o amb visites a domicili, en alguns casos repartint tríptics o materials informatius sobre aquest tema.
 
Dispositiu conjunt amb Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya
 
En l’operatiu activat per l’onada de fred, la Creu Roja col·labora amb Protecció Civil de la Generalitat, amb qui manté un conveni per actuar davant de situacions d’emergència. Per això, a més de desplegar els seus efectius arreu del territori, la Creu Roja compta de forma permanent amb 1 o 2 voluntaris per torn al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), actuant com a operadors. 
 
Podeu consultar aquí els consells que s’estan donant a les persones grans per via telefònica.