16 desembre de 2011 a les 12:21

Protecció Civil manté l’alerta per l’episodi generalitzat de forts vents a tot el territori

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades, d’acord amb l’actualització de l’avís de risc meteorològic per vents que ha emès aquest matí el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les últimes previsions confirmen una situació meteorològica de risc per vents que poden superar el llindar de ratxes superiors als 90 km/h. En aquests moments, l’episodi de vents està afectant les comarques centrals i del nord-est de Catalunya. A partir del migdia l’episodi de vents es veurà reforçat i afectarà, sobre tot, el terç nord-oest de Catalunya. A partir de la nit i matinada l’episodi es trasllada a l’extrem sud-est del país i començarà a perdre intensitat. A les comarques del Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp les ratxes de vent poden arribar als 126 km/h, és probable que aquest llindar també es sobrepassi a l’Alt Empordà, i amb menys probabilitat ho podria fer també al Baix Empordà.
 
El vent continuarà sent de component oest i bufarà especialment reforçat als punts elevats. A hores d’ara, s’ha superat el llindar de ratxes superiors als 90 km/h en alguns indrets d’alta muntanya, zones de baixa densitat de població i acostumades a fenòmens meteorològics més extrems i per tant zones poc vulnerables. A Port del Comte (2.316 metres d’altitud) i a Espot (2.519 metres d’altitud) s’han enregistrat ratxes de vent superiors als 90 km/h. 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i suspendre-les en cas necessari i demana que es segueixin els consells d’autoprotecció en cas de forts vents:
 
Si sou a casa
 • Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. 
 • Eviteu deixar testos o d’altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
 
Si sou a l’exterior
 • Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
 • No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
 • No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
 • Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.
 
Si heu de viatjar
 • Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Si feu una activitat de lleure
 • Aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d’aquell moment.
 • Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
 • En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
 • Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
 • A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.