27 octubre de 2011 a les 18:11

Protecció Civil passa a alerta el Pla Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) arran de l’actualització de l’avís de situació meteorològica de risc per pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les incidències provocades per les pluges.
Segons la previsió meteorològica, l’episodi de pluges intenses s’ha avançat al migdia amb especial afectació a les demarcacions de Barcelona i Girona. També es podran veure afectades, les demarcacions de Tarragona i Terres de l’Ebre. De cara a demà, les pluges seran menys extenses i a última hora de la tarda es concentraran al litoral i pre-litoral català.
 
D’altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya també manté l’avís de situació meteorològica de risc de l’Estat de la Mar per avui dijous i demà, divendres, a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Maresme i la Selva. En aquestes comarques, les onades poden a superar els 2,5 metres d’alçada (maregassa) i hi haurà mar de fons del sud-est.
 
Pel que fa a la previsió meteorològica per comarques, segons el SMC, a partir del migdia, es poden superar els 20 l/m2 en mitja hora a les comarques de l’Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Gironès, Maresme, Pla de l’Estany, Selva, Vallès occidental i Vallès Oriental. Amb menor Grau de probabilitat, també es poden veure afectades les comarques de l’Alt Camp, Anoia, Bages, baix Camp, baix Ebre, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Tarragonès i Terra Alta.
 
Aquestes precipitacions, localment poden anar acompanyades de tempesta. A mesura que avanci l’episodi de pluges es podran donar acumulacions d’aigua entre els 50 i els 100 litres, sobretot al nor-est del país.
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, la DGPC alerta, des d’ahir, els municipis de les zones afectades, als quals es demana que realitzin un seguiment de la situació i la vigilància dels punts d’actuació prioritaris, així com prendre les mesures adients per evitar l’accés de la població a les zones inundables, i desocupar lleres de rieres. Els episodis de pluges intenses en zones litorals són els que tenen un risc de causar danys més alts, ja que les rieres poden arribar a tenir el seu cabal al límit prop de la desembocadura, si els episodis són molt intensos o sostinguts en el temps.
 
Incidències viàries
El Servei català de Trànsit (SCT) demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé:
 
–          respectar els límits establerts i moderar la velocitat
–          mantenir la distància de seguretat entre vehicles
–          frenar amb suavitat i previsió
–          circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens
 
Incidències relacionades amb els aiguats
A hores d’ara no s’enregistren incidències remarcables relacionades amb les pluges. Tot i això, Adif, de forma preventiva, ha suspès el trànsit ferroviari de mercaderies entre Reus i Constantí, en els dos sentits de la marxa, a conseqüència de les pluges caigudes fins el moment a la demarcació de Tarragona. El transport de passatgers en ferrocarril, a hores d’ara, no es veu afectat per aquesta situació.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès 45 trucades relacionades amb l’episodi de pluges. Els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 13 avisos, entre les 10.00 i les 13.00 hores, relacionats amb la pluja (5 a Reus, 3 a Tarragona, 2 a Salou i 1 a Alcover, Valls i Cornudella de Montsant). En total, s’han fet 11 actuacions. Les més importants, alguns aparcaments i baixos inundats als carrers València i Sol, de Salou, a la carretera N-340, a l’alçada de Tarragona, que també estava plena d’aigua, així com el tram de carretera sota el pont del tren a Valls. Cap persona no ha resultat ferida com a conseqüència d’aquest episodi de pluja.
 
L’Ajuntament de Salou ha activat el seu pla d’actuació municipal (PAM) per inundacions, ja que s’ha desbordat el barranc de Barenys, afectant el barri de la Salut. En aquests moments hi ha afectació per acumulació d’aigua en els baixos de les vivendes des de la plaça de Venus fins a la plaça de la Província, sense que s’enregistri cap afectació personal.
 

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).