La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat va emetre dilluns a la tarda un avís de prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) a partir de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Les noves previsions de pluges intenses i d’acumulació d’aigua a partir d’aquest dimarts, junt amb l’acumulat en els episodis de pluges de les setmanes anteriors, obliguen a tenir especial atenció al comportament de les lleres dels rius i al probable augment de cabal en els rius afectats pel nou episodi de pluges
Avisos de risc meteorològic
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès dos avisos de risc meteorològic per aquest dimarts 15 de novembre, un per intensitat de pluja que pot superar els 20 l/m2 en 30 minuts i un altre per acumulacions de pluja superiors en alguns casos a 100 l/m2 en 24 hores.
En relació a l’avís d’intensitat de pluja, les precipitacions afectaran tot Catalunya excepte el terç nord-oest, seran generals i localment aniran acompanyades de tempesta. Avançaran de sud-oest a nord-est, i la màxima probabilitat de superar els 20 l/m2 en 30 minuts es donarà a partir del migdia al terç est de Catalunya.
A mida que avanci el matí, el nombre de comarques que es poden veure afectades per la pluja augmentarà. En aquesta franja horària les previsions indiquen que es poden donar pluges intenses a les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, Montsià, Osona, Priorat, Ribera d’Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
A partir del migdia es donarà la màxima probabilitat de superar els 20 l/m2 en 30 minuts i afectarà a les comarques de l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Osona, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Les pluges intenses podrien afectar també l’Alt Camp, Alt Empordà, Baix Camp, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès, Segarra, Solsonès, i Tarragonès
Pel que fa a pluja acumulada, es podrien superar els 100 l/m2 entre les 07.00 h de dimarts i les 07.00 h de dimecres a les comarques del terç est de Catalunya.
Les comarques amb més risc de superar-lo són: Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l’Estany, Ripollès, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Estat dels embassaments
En relació a l’estat dels embassaments, i segons les informacions facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA):
L’embassament de Foix: continua sobreeixint i la previsió és que ho continuï fent durant les properes hores. El nivell de l’embassament està 2 cm per sobre de la cota del sobreeixidor. En cas de confirmar-se les previsions de pluja en punts del litoral i pre-litoral, es podria donar un increment dels volums d’entrada a l’embassament i aigües avall de l’embassament el cabal podria augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos i guals.
Es recomana evitar, els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell al municipi de Cubelles.
Embassament del Pasteral: continua desembassant uns 20 m3/s i com a conseqüència d’això el cabal del riu Ter serà superior a l’habitual, podent augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos i guals.
Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als municipis situats al curs del riu Ter, aigües avall de l’embassament del Pasteral. Aquests municipis són: La Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre i Verges
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).