6 novembre de 2011 a les 12:51

Protecció Civil posa en Prealerta l’Inuncat per l’augment del cabal dels rius de Girona i Barcelona

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, per la persistència de les pluges, que fan augmentar el cabal de rius per sobre del normal, especialment a les zones de la demarcació de Girona i Barcelona.

La previsió indica que la tendència és al creixement dels cabals circulants en els cursos fluvials dels rius de la demarcació de Girona i a l’estabilitat en els rius de la demarcació de Barcelona. Cal extremar, doncs, les precaucions. Aquesta advertència és especialment important pel que fa als municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Seva, el Gironès, Pla de l’Estany i el Maresme.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC ja ha fet arribar aquest avís de Prealerta als municipis i autoritats locals per tal que prenguin les mesures preventives corresponents. La DGPC demana especial precaució en la proximitat de rius i rieres i evitar creuar guals o passos subterranis, excepte que estiguin degudament senyalitzats i segurs.

Cal tenir en compte que la mobilitat a les carreteres augmenta en ser diumenge i que els conductors han de ser especialment curosos si circulen per carreteres secundàries o camins propers a algun riu o riera.

El riu Muga és el que presenta un cabal més abundós, i cal tenir precaució en la carretera entre Vilanova de Muga i Vila-sacra, als municipis de Peralada i Castelló d’Empúries. Aquest avís també es fa extensiu als municipis de La Jonquera, Agullana i Cabanes per l’augment de cabal dels afluents del Llobregat de Muga, segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua.

Pel que fa a la previsió de les precipitacions, aquestes persistiran les properes hores, podent arribar, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, a superar els 100 l/m2 acumulats en 24 hores a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Vall d’Aran. Les precipitacions seran continuades, i les acumulacions més importants s’enregistraran al vessant nord del Pirineu.

 

Per sobre dels 2.500 metres és possible que s’acumulin més de 40 cm de neu.

Es recomana vigilar i/o evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.