28 octubre de 2011 a les 7:57

Protecció Civil rebaixa a prealerta el pla Inuncat per la normalització de la situació i es preveu un nou episodi de tempestes i mala mar

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha rebaixat la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) a fase de prealerta, aquest dijous al vespre. La decisió de baixar la fase del pla s’ha pres un cop normalitzada la situació general sense incidències remarcables. Amb tot, es manté la situació de prealerta en previsió d’un nou episodi de tempestes que pot afectar al litoral i prelitoral (a nord i sud de Catalunya) combinat amb probabilitat d’ones superiors a 2,5 al litoral de Girona a partir d’aquest divendres al matí, incrementant en ambdós casos la seva intensitat al llarg del dia.
Pel que fa a les dades de precipitacions, en aquest episodi s’ha superat el llindar  (més 20 l/m2 en mitja hora) de precipitació a:
 
–          Anglès (Selva): 23,2 litres/m2 en 30 min.
–          Cunit (Baix Penedès): 29,3 litres/m2 en 30 min.
–          Sant Pere de Ribes (Garraf): 25,3 litres/m2 en 30 min.
–          La Granada (Alt Penedès): 21,9 litres/m2 en 30 min.
–          Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental): litres/m2 en 30 min.
 
D’altra banda, segons la previsió meteorològica, en cap punt (al menys que s’hagi pogut enregistrar) s’ha superat el llindar de precipitacions acumulades més enllà de 100 litres.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès 226 trucades relacionades en l’episodi de pluges. Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 10.00 hores d’aquest matí i fins les 19.00 hores d’aquesta tarda, un total de 142 AVISOS relacionats amb la pluja que està caient arreu del país. Per Regions d’Emergències els avisos es distribueixen de la següent manera:
Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 10.00 hores d’aquest matí i fins les 19.00 hores d’aquesta tarda, un total de 142 AVISOS relacionats amb la pluja que està caient arreu del país. Per Regions d’Emergències els avisos es distribueixen de la següent manera:
 
–          RE Girona: 66 avisos (Gironès i Selva són les comarques que han registrat més avisos)
–          RE Lleida: 1 avís
–          RE Tarragona: 27 avisos
–          RE Metropolitana Nord: 15 avisos
–          RE Centre: 7 avisos
–          RE Metropolitana Sud: 26 avisos
–          RE Terres de l’Ebre: cap avís
 
En aquests serveis els Bombers han treballat per solucionar problemes derivats de l’acumulació d’aigua en baixos, soterranis i pàrquings i la via pública, per ajudar conductors que han quedat embarrancats per l’aigua amb el seu vehicle, i per fer algun sanejament de façana. També han hagut de retirar arbres que havien caigut. A Tagamanent, a les 16.15 hores, els Bombers han estat avisats de que dos arbres havien quedat recolzats sobre la catenària del tren. S’hi ha desplaçat una dotació. D’altra banda, a Lloret de Mar, s’ha rebut l’avís a les 17.04 hores que un mur de contenció havia caigut sobre la via pública, al carrer Platja d’Aro nº 2, sense causar ferits. El carrer ha quedat tallat a la circulació.
 
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).