15 febrer de 2012 a les 12:33

Protecció Civil tanca l’alerta del Procicat per onada de fred que estava activada des del passat 3 de febrer

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat tanca les ALERTES del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred i del Pla d’emergències per nevades NEUCAT. Recordem que l’alerta del Procicat per onada de fred es va activar en fase d’alerta el passat dia 3 de febrer.

Alerta del PROCICAT per onada de fred

La DGPC tanca l’alerta del Procicat per onada de fred atès a les millores climatològiques i dóna per finalitzat l’episodi de fred intens. Recordem que aque st episodi de fred ha anat acompanyat molts dies de vents forts, que han agreujat la sensació tèrmica de baixes temperatures. A més,  l’alerta per l’onada de fred ha estat associada a les temperatures mínimes que han superat durant aquests dies els valors habituals, arribant a valors significativament baixos a tot el territori.

Prealerta del pla d’emergències per risc de nevades NEUCAT

La DGPC de la Generalitat ha rebaixat a fase de prealerta el pla d’emergències per nevades NEUCAT d’acord amb la millora de les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que continua la situació de risc per nevades a les comarques de Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà. Les previsions indiquen que  les precipitacions poden ser febles i intermitents.

Incidències viàries a la xarxa de carreteres de Catalunya

Tot i la desactivació de les alertes del Neucat i del Procicat per onada de fred, el Servei Català del Trànsit (SCT) informa que com a conseqüència de la neu està tallat l’accés al port de la Bonaigua a la C-28 i és obligatori circular en cadenes a la C-142b per accedir al Pla de Beret. L’SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu a les carreteres i alerta que les baixes temperatures poden provocar la formació de plaques de gel a les calçades. Els consells a seguir són:

  • augmentar la prudència en la conducció
  • moderar la velocitat per millorar l’adherència de les rodes
  • incrementar la distància de seguretat entre vehicles per tal d’evitar col·lisions
  • conduir amb suavitat i no realitzar frenades brusques per eludir lliscaments
  • evitar fer avançaments innecessaris

A més, es recomana als usuaris que es mantinguin informats de les incidències viàries a través dels butlletins de les emissores de ràdio, el Twitter de l’SCT (@transit) i/o la pàgina web de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm.

Incidències rebudes al 112

El telèfon d’emergències 112 ha atès, des del passat dia 1 de febrer, un total de 1.114 trucades relacionades amb incidències provocades per l’episodi de meteorologia adversa, que va començar el passat 1 de febrer. Aquestes trucades s’han concretat en 899 incidents en que han intervingut els cossos d’emergències de la Generalitat.

Plans d’emergència d’ens locals

Durant l’episodi de meteorologia adversa s’han activat 135 plans d’emergència d’ens locals, la majoria Ajuntaments, relacionats amb l’episodi de meteorologia adversa per neu, fred i vent.

La Direcció general de Protecció Civil (DGPC) agraeix i reconeix l’esforç dels municipis i dels consells comarcals a l’hora d’implementar l’activació del seus plans d’emergència, les mesures preventives realitzades, així com la comunicació bidireccional que han establert amb el Centre d’Emergències de Catalunya CECAT.