15 novembre de 2011 a les 20:18

Puja el risc de fort onatge a la costa gironina i d’acumulacions superiors a 100 l/m2 de pluja en les properes hores a Girona, Vallès Oriental i Osona

La Direcció General  de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat informa (19.38 h) que en relació a l’episodi de pluges pel qual es manté en alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, cal tenir en compte l’actualització de la previsió per les properes hores.
 
PREVISIÓ DE PLUGES durant la nit i matinada:
Des de la DGPC es vol destacarque les previsions indiquen que és molt probable que fins a primera hora (13.00 h) de la tarda de dimecres (i comptant des de les 13.00 h d’avui dimarts) se superi el llindar de 100 l/m2 a les comarques següents: Alt Empordà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l’Estany, Selva, Vallès Oriental.
Cal extremar les precaucions en punts inundables i especialment vulnerables. La DGPC, des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, ja ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats.
Amb menor probabilitat, també es pot superar el llindar de 100 l/m2 caiguts en 24 hores a les comarques:
Alt Penedès, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Ripollès, Vallès Occidental, Alt Camp, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà i Tarragonès. Convé extremar també les precaucions.

Les tempestes seguiran caient a totes les demarcacions excepte el sector nord-oest. Les més fortes es donaran a les comarques següents: Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Gironès, Maresme, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

A més es manté un avis d’estat de la mar a la costa central i de Girona.

 INCIDÈNCIES:

  • Lloret de Mar ha activat el seu Pla d’Autoprotecció Municipal pel fort onatge que s’hi registra
  • Rubí manté el seu Pla d’Autoprotecció Municipal activat pel risc d’inundacions
  • Activat en fase de crisi el Pla d’Emergències del Parc Fluvial del Besós
En funció de les informacions rebudes des de l’Agència Catalana de l’Aigua, s’està incrementant significativament el cabal dels rius Besós i Llobregat, per la qual cosa s’ha informat els municipis de Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat (riu Llobregat) i Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besós i Barcelona (riu Besós) per tal que mantinguin una especial vigilància en les lleres, guals, punts inundables i passos a nivell d’aquests crusos fluvials i proximitats.
 
Bombers de la Generalitat ha realitzat un total de 98 serveis en el dia d’avui fins les 18.00, concentrats al matí en la zona de Tarragona (28) i a la zona metropolitana nord per la tarda (24 serveis). Les afectacions són en la via pública bàsicament i sense risc per les persones, tot i que hi ha hagut cotxes atrapats dins de l’aigua en zones baixes i ponts.
També destaca la caiguda d’un mur 1,60 d’alçada en una zona d’obres a Terrassa, a les 17.30 que ha mobilitzat dues dotacions.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès entre les 17.00 i les 19.00 hores 90 trucades relacionades amb les pluges. En tot el dia n’ha atès 300.
 
Incidències viàries segons el Servei Català de Trànsit:
  • C31b a Tarragona (Tarragonès): tallada entre els PKs 7 i 8.
  • TV-3146 entre Vila-seca i Salou (Tarragonès: tallada entre els PKs 0 i 5.
  • C-58 a Terrassa (V.Occidental) sentit Barcelona: precaució per bassals d’aigua entre els PKs 19,5 i 20.
Des de l’SCT es demana als conductors que extremin la precaució en la conducció, atès que l’aigua a les calçades augmenta el risc d’accident de trànsit i més en situacions d’elevada mobilitat. Es recomana seguir aquests consells a l’hora de conduir:
  • respectar els límits establerts i moderar la velocitat. 
  • mantenir la distància de seguretat entre vehicles.
  • frenar amb suavitat i previsió.
  • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens.
Pel que fa als embassaments:
– El nivell de l’embassament de Siurana ha anat pujant des de la matinada passada, i actualment es troba a cota 482,99 msnm, 9 cm per sobre la cota del sobreeixidor.
– El nivell de l’embassament del Foix es troba a 100,56 msnm, 6 cm per sobre de la cota del sobreeixidor; actualment sobreeixen de l’ordre de 4,71 m3/s.
– L’embassament de Portbou podria sobreeixir en les properes hores si es confirmen les previsions meteorològiques adverses a la seva conca d’aportació. Pel que es recomana tenir especial cura amb els avisos activats a la població de Portbou.
– L’embassament del Pasteral segueix desembassant cabals en l’entorn dels 20 m3/s.
– L’embassament de Boadella desembassa, des de les 16h d’avui 15/11, cabals situats entre els 5 m3/s i els 6 m3/s.
  
Seguiu els consells d’autoprotecció de la Direcció General de Protecció Civil.