6 octubre de 2022 a les 15:17

Quarta edició del Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada en el marc de la fira Indilletres

El dissabte 3 de desembre al matí, en el marc de la cinquena edició de la fira Indilletres que es farà al Pavelló Firal de la Bisbal, es lliurarà el quart Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada. L’acte anirà a càrrec d’alguna persona membre de l’associació Indilletres i anirà acompanyat d’una conferència sobre l’escriptora bisbalenca Llucieta Canyà.

Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans costaria de trobar un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, el 2018 l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Enguany, es convoca per quarta vegada: el jurat escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat el darrer any a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals). Cal entendre per crítica qualsevol text que faci referència a una obra o a un conjunt d’obres d’un autor. Si bé el jurat estarà format per membres de l’associació Indilletres, tothom qui ho vulgui pot fer arribar propostes de crítiques literàries a través del correu electrònic ‘indilletres@gmail.com’.

El premi està dotat en 500 euros. L’any passat va guanyar-lo la periodista Marina Porras per l’article sobre el llibre ‘On ets’ de Sally Rooney al mitjà El Tribú. Anteriorment, l’any 2021, el va guanyar Eva Vázquez; i el 2020, primera edició del guardó, va obtenir-lo Pere Antoni Pons.

Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural. Tot i això, avui, la impossible  professionalització dels crítics literaris, la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, serveix per destriar entre la gran quantitat de llibres que s’editen.

El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení.