19 octubre de 2018 a les 12:04

Qui van ser les 8 dones candidates a donar nom a la Biblioteca de la Bisbal?

Ha començat el període de votació del procés participatiu per decidir quin nom ha de tenir la Biblioteca de la Bisbal: finalitzarà el proper diumenge 4 de novembre. Ja es pot consultar el  document adjunt a aquesta publicació -que s’està repartint a totes les llars bisbalenques- que explica qui van ser les dones proposades per donar a nom a l’equipament i com es desenvoluparà el procés. Durant tot el setembre passat bisbalenques i bisbalencs podien presentar propostes de noms: totes les propostes van passar del sedàs del que havia establert la Comissió bisbalenca pel nomenclàtor. I és que havien de partir de la premissa que el nom havia de ser d’una dona rellevant, relacionada amb el món de la cultura, la literatura i/o l’educació. Un altre condicionant era que havia de fer més de 5 anys de la seva defunció. La comissió, formada per ciutadans diversos i representants dels grups polítics vetlla per la paritat a través del projecte ‘Noms de Dones als carrers de la Bisbal’, impulsat pel Grup de Dones de la Bisbal.

Per tal que bisbalenques i bisbalencs vagin reflexionant per quina opció es decantaran, a continuació s’adjunta una breu explicació de cadascuna de les propostes finalistes:


1. Victòria Vigo
Victòria Vigo (Barcelona, 1912 – Palamós, 2007) va fer de mestra a Corçà, Monells i la Bisbal. D’ideologia republicana, el règim franquista no li va permetre exercir en centres docents públics fins als anys seixanta. Durant aquest període d’inactivitat, Vigo va obrir una acadèmia a sobre de les Voltes, on impartia classes de diferents nivells de primària i de secundària i que, més tard, va traslladar al carrer Sis d’Octubre de 1869. El seu antic alumnat li va retre homenatge l’any 1999 amb un llibre anomenat A una mestra exemplar.

 


2. Aurora Bertrana
Aurora Bertrana (Girona, 1892 – Berga, 1974) va ser una violoncel·lista que somniava ser escriptora. Filla del conegut escriptor Prudenci Bertrana, va voler seguir els passos del seu pare però aquest s’hi va negar i començà a estudiar música a l’Acadèmia Ainaud a Barcelona. Trià el violoncel i viatjà per tot el món. Va acabar col·laborant en obres conjuntes amb el seu pare, intentà entrar en política, a les files d’Esquerra Republicana, i va continuar escrivint novel·les fins que va haver d’exiliar-se l’any 1936. Va poder tornar Catalunya l’any 1950 i va continuar escrivint.3. Lluïsa Duran
Sant Feliu de Guíxols, 1899 – La Bisbal, 1983. Llibretera, activista cultural i política, represaliada pel Franquisme. A la seva Llibreria Hugas, durant el Franquisme, s’hi podien trobar llibres en català, literatura universal i s’hi feien tertúlies: era com una petita biblioteca. Posant el seu nom a la Biblioteca, es vol reivindicar i reconèixer una dona singular, una pionera avançada al seu temps. Catalanista, feminista, forta, valenta, intel·ligent, humanista i molt culta. Aquesta opció, proposada pel Grup de Dones de la Bisbal, vol retre homenatge a les dones víctimes de la repressió franquista, fent justícia a les grans oblidades de la memòria històrica.


4. Maria Antònia Vilahur
Estimada professora bisbalenca molt recordada pel seu alumnat. Part d’aquest col·lectiu en vol ressaltar la seva intel·ligència i la seva afabilitat. Destaquen que «va ensenyar a llegir centenars de criatures» i els agradaria retre-li homenatge dedicant-li la nova Biblioteca de la Bisbal.

 


5. Maria Antònia Salvà
Maria Antònia Salvà (Palma de Mallorca, 1869 – Llucmajor, 1958). Poeta de l’Escola Mallorquina, és considerada la primera poeta moderna en llengua catalana. Va escriure poemaris com Espigues en flor, El retorn, etc. Gran traductora de Mireia de Mistral, d’obres de Petrarca, de Pascoli, entre d’altres, i molt lloada per Josep Carner. S’ha dit d’ella que la seva obra és el maridatge únic de la simplicitat casolana amb les gràcies d’un art mestrívol.

 


6. Adela Trayter
Adela Trayter (1874-1968) va néixer a Figueres i va fer de parvulista a la Bisbal des del 1891 –any que va guanyar la plaça– i fins al 1925. Va ser llavors quan va marxar a Barcelona amb el seu marit, Josep Barceló i Matas, que també va exercir de mestre a la Bisbal, del 1917 al 1924. Va començar a fer de mestra a l’edat de 17 anys i va ser una de les introductores del mètode Montessori. També era una entusiasta de les idees de Dalcroze: amb ella va canviar completament l’ensenyament dels pàrvuls a la Bisbal i ho va percebre tota la població.

 


7. Maria Mercè Marçal
Maria Mercè Marçal (Pla d’Urgell, 1952 – Barcelona, 1998) va ser poeta, narradora, assagista i traductora. Es va llicenciar en clàssiques i va ser professora de llengua i literatura catalanes. La poesia era un repte personal i un compromís cultural i col·lectiu. Va ser una activista incansable a favor de la cultura de les dones. Feminista i nacionalista d’esquerres, va centrar el seu treball en idees com l’autodeterminació de les dones i en el futur de la llengua i la cultura catalana.

 


8. Maria Gispert
Maria Gispert Jovés (la Bisbal, 1904 – 2003) va ser coneguda com la ‘Maria de la Impremta’. Filla d’impressors, va dedicar tota la seva vida a la llibreria familiar. Mecanògrafa i taquígrafa autodidacta, ensenyava a escriure a màquina a tothom que volia aprendre’n a la mateixa botiga, adaptant-se a les possibilitats de cadascú. La llibreria també era un espai de lectura on la gent podia anar a llegir-hi gratuïtament sempre que volia. Lluitadora i feminista, va ser una de les impulsores i defensores del vot femení a la Bisbal.

L’Ajuntament va iniciar a finals d’agost aquest nou procés participatiu per decidir el nom del nou equipament municipal. La consulta popular oberta a tota la ciutadania –empadronada al municipi- es farà a través de la plataforma de participació ciutadana Civiciti contractada per l’Àrea de Participació de l’Ajuntament, una eina per prendre decisions consensuades consultant la ciutadania. Quina dona donarà nom finalment a la Biblioteca municipal de la Bisbal ubicada a l’antic escorxador? Serà el dilluns 5 de novembre, a les 20 h, quan es farà una sessió de retorn per informar dels resultats a l’amfiteatre del Mundial. La darrera paraula la tenen les bisbalenques i els bisbalencs!