10 maig de 2022 a les 12:02

Recta final de les obres de restauració de les façanes del Castell Palau de la Bisbal

|

Ahir, dilluns, va començar el desmuntatge de la bastida que ha servit per dur a terme les obres de rehabilitació de la façana del Castell Palau de la Bisbal d’Empordà. Els treballs encarrilen així la seva recta final i està previst que finalitzin en el marc de les properes setmanes.

Va ser el 28 de juliol de l’any passat quan van arrencar les obres, que hauran servit per afrontar el deteriorament del Castell Palau bisbalenc. Abans dels treballs es manifestava de manera més aparent als brancals de les obertures i, singularment, a les de la terrassa i les situades a la façana oest, que dona al carrer Cavallers, i a la façana nord, que limita amb el carrer del Bisbe. Els problemes detectats radicaven en la disgregació de la pedra que constitueix l’edifici amb perill de caiguda de petits fragments des d’alçades elevades i amb la pèrdua progressiva de la secció resistent, mala evacuació de l’aigua des dels coronaments de façana i les gàrgoles, amb el visible i conseqüent creixement de plantes, fongs i líquens. Els treballs han inclòs la neteja i el manteniment de façanes, cobertes, actuacions de conservació i restauració de materials i elements constructius, millora de l’evacuació de l’aigua a façanes i cobertes, juntament amb un seguiment i reparació de fissures a murs i voltes. 

Prèviament a l’inici de les obres es va fer un estudi amb un treball entre l’equip tècnic responsable de l’actuació, el mateix Ajuntament i els tècnics dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, i també amb l’assessorament del mateix Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha destinat 442.455 euros. L’ obra ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona de 150.000 euros i una altra del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de 49.976 euros.

El Castell Palau de la Bisbal va ser construït entre finals del segle XI i principis del XII pels bisbes de Girona. L’edifici és una de les mostres més importants del romànic civil empordanès i català. El Castell Palau, que presenta una planta lleugerament rectangular, amb una longitud de 21,50 m i una amplada de 20,50 m, va ser ampliat en el segle XIV amb la muralla exterior i altres dependències. La façana principal va ser molt modificada en els segles XVI i XVII per donar-li un caràcter més sumptuós.