Tot encarrilat per fer realitat les propostes més votades a la consulta popular del procés participatiu que es va fer durant l’abril de l’any passat. Les propostes que van sortir guanyadores, o ja s’han executat, o bé es duran a terme durant aquest mateix trimestre. «L’execució de les propostes guanyadores dona credibilitat al procés, tot i que admetem i lamentem el retard en la seva execució», ha declarat Josep Maria Castells, regidor de Participació.
Cal tenir present que la proposta més votada als procés participatiu de l’any passat va ser invertir en millores al geriàtric. Més tard es va fer un segon procés participatiu en el qual hi van intervenir les persones residents, familiars i persones treballadores del centre. Fruit d’aquesta consulta es va decidir adequar les dutxes de la 2a i la planta.
D’altra banda, les millores en parcs i zones verdes han estat executades parcialment i es preveu completar les actuacions durant el febrer. A banda d’aquests aspectes de jardineria, s’ha canviat una tanca de protecció d’un dels espais, s’han comprat una dotzena de bancs amb material reciclable i s’han adquirit diversos elements de joc per fer reposició.
També cal tenir present que s’està duent a terme la reposició de les papereres malmeses a diversos indrets de la Bisbal. Se n’han instal·lat de noves i se n’han comprat unes altres diferents, que es col·locaran al centre de la ciutat i a l’Aigüeta.
Finalment, entre febrer i març, s’enllestiran la resta d’actuacions previstes: millorar la il·luminació als passos de vianants de les vies principals, millorar el material del parc 8 de març, eliminar els protectors dels arbres de l’aparcament de davant del CAP i aplicar un tractament antilliscant a la plaça major. Malgrat les 7 opcions guanyadores sumaven un total de 105.000€ -i la quantitat destinada als pressupostos participatius era només de 95.000€-, el consistori va decidir tirar-les endavant.
Un total de 713 persones (un 8,10% sobre un total de 8.803 habitants) van fer ús del seu dret a vot i van opinar què és el més necessari per a la Bisbal d’Empordà. El balanç va ser positiu: hi va haver un 2,15% d’increment de participació respecte el procés participatiu del 2017. En aquest sentit, es va comptar una mitjana de 118,83 vots: un increment relatiu d’un 19%.
Castells ha fet una crida a la participació al procés participatiu d’enguany que arrenca aquesta vesprada a la Biblioteca Lluïsa Duran: «Cal seguir participant i seguir fent propostes per millorar la Bisbal», ha sentenciat. L’Ajuntament destinarà 140.000 euros en el procés participatiu 2019 que avui comença. Cal tenir present que aquests exercicis de democràcia participativa permeten que la ciutadania torni a tenir veu i vot més enllà de les ja llunyanes eleccions municipals. Així doncs, tenen el valor afegit de fer conèixer les principals preocupacions de bisbalencs i bisbalenques.