12 febrer de 2019 a les 20:36

Recta final per presentar propostes al procés participatiu de la Bisbal: fins dissabte

Què necessita la Bisbal? Les Bisbalenques i els bisbalencs ja poden dir-hi la seva a través de la plataforma online Civiciti, de manera presencial al consistori o a l’assemblea que tindrà lloc a la plaça Major aquest proper dissabte 16 de febrer, a partir de les 12 h. I serà aquest mateix dia quan finalitzi el període de recollida de propostes: es poden consultar totes les dades del procés participatiu a través del díptic informatiu

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha tornat a encetar un procés participatiu per tal que els ciutadans del municipi decideixin en què cal invertir una part dels pressupostos municipals. Tal com ja s’ha fet els darrers anys, serà un procediment que vol facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics. A través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans tindran veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 140.000 euros que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides enguany aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2019.

La partida destinada a la participació enguany serà notòriament superior que l’any passat, quan el consistori hi va destinar 95.000 euros. Cal recordar que es va decidir tirar endavant les 7 propostes més votades, malgrat finalment el cost ascendia fins 105.000 euros. Les propostes que llavors van rebre més vots –i que encara s’estan ultimant- van ser: invertir en millores al geriàtric, millores en parcs i zones verdes, posar més papereres als carrers bisbalencs, millorar la il·luminació als passos de vianants de les vies principals, millor el material del parc 8 de març, eliminar els protectors dels arbres de l’aparcament de davant del CAP i aplicar un tractament antilliscant a la Plaça major. Un total de 713 persones (un 8,10% sobre un total de 8.803 habitants) van fer ús del seu dret a vot i van opinar què era el més necessari per a la Bisbal d’Empordà.

Segons els acords establerts per l’equip de govern, les propostes presentades no podran superar l’import màxim de 140.000 euros, les subvencions seran regulades per ordenança i no seran objecte directe d’aquest procés participatiu. A més a més, les accions que es duguin a terme hauran d’estar vinculades a les àrees de medi ambient, via pública, serveis a les persones o a promoció de la ciutat. Òbviament, les propostes hauran de vetllar pel bé comú de la ciutadania i no podran complir interessos personals, ni generar un deute pel seu manteniment. 

El tret de sortida va ser el dimecres 30 de gener, quan la Biblioteca Lluïsa Duran va acollir una sessió informativa per presentar per presentar el procés participatiu a la ciutadania, així com el seu funcionament i la cronologia de les diverses etapes. El procés participatiu torna a venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana segueix essent la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.