Cada hora es produeixen almenys dues agressions masclistes a Catalunya, segons les últimes dades fetes públiques per l’Observatori contra la Violència Masclista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el conjunt de l’any passat, 21.656 dones van denunciar ser víctimes de la violència masclista a Catalunya, gairebé un 2% més que l’any anterior. A tot l’Estat van ser 108.619. Es tem que amb la situació actual d’estat alarma per la pandèmia del coronavirus, aquestes dades augmentaran exponencialment, ja que les dones en situació de violència masclista es troben obligadament aïllades amb els seus agressors. Per això, pren especial rellevància la implicació de la societat en posar en coneixement de les autoritats competents i dels cossos policials corresponents tota situació de violència masclista que se’n tingui coneixement.
En aquest sentit, l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal ha informat de diversos recursos al Baix Empordà contra les violències masclistes davant la crisi del coronavirus. Es poden consultar a través dels documents adjunts.
D’altra banda, l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya també ofereix també es pot utilitzar el servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. S’hi pot accedir per telèfon, per whatsaap al 671 778 540, o per correu electrònic (900900120@gencat.cat), i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.
La línia 900 900 120 també actua en els casos d’activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24h / 365 dies a l’any), procedent de qualsevol Ajuntament i Consell Comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar. Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès. Per a qualsevol emergència es pot trucar al número de telèfon 112.
“