11 juliol de 2018 a les 10:42

Reforç de la xarxa assistencial del Baix Empordà per atendre urgències mèdiques a l’estiu

Amb l’arribada de l’estiu, la població estacional de les zones costaneres creix considerablement. Al Baix Empordà hi resideixen uns 132.000 persones però es calcula que durant la temporada estival aquesta xifra puja fins a 220.000 persones. Això suposa unes 90.000 persones addicionals que representa gairebé un 70% més de residents als quals donar cobertura assistencial en cas d’urgències.

Aquest augment sovint comporta situacions de concentració de pacients a urgències de l’Hospital de Palamós, que és l’únic de la comarca. Això és degut a que sovint s’acudeix a les urgències amb problemes de salut lleus i que poden ser atesos a d’altres centres d’atenció continuada, com el CAP de la Bisbal.

Durant els mesos d’estiu, es reforcen els centres assistencials amb més augment de població estival per tal de fer front a aquesta situació. Alguns centres, per exemple, amplien horaris d’atenció respecte l’hivern. És el cas dels consultoris de l’Estartit i Sant Antoni de Calonge. A Sant Antoni de Calonge serà d’11 a 20 h cada dia i a l’Estartit serà de 9 a 20h de dilluns a divendres i d’11 a 20h els caps de setmana i festius.

Segons informen els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el seu web també disposa d’informació en temps real per consultar el temps d’espera a cadascun dels centres i així planificar a quin centre és més convenient assistir. A nivell català, també existeix l’APP InfoUrgències, que proporciona el temps d’espera a tots els hospitals catalans.

Des del Departament de Salut es recomana trucar al 061 abans de desplaçar-se a cap centre sanitari. En aquest telèfon es pot consultar a quin recurs assistencial assistir en funció del grau de la urgència. Funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i està format per un equip de més de 200 professionals de la salut, que poden ajudar a evitar desplaçament i temps d’espera innecessaris.

Per facilitar la informació a la ciutadania, s’ha elaborat un planell explicatiu de tots els centres assistencials del Baix Empordà i els seus horaris d’atenció d’urgències, que es repartirà entre les oficines de turisme i les farmàcies del Baix Empordà.