19 desembre de 2016 a les 20:18

Revisar les voreres i refer les calderes del geriàtric: les propostes més votades a la consulta del procés participatiu

||

Revisar les voreres, refer les calderes del geriàtric i una actuació per evitar que el paviment del Pont Nou patini. Aquestes han estat les tres propostes més votades a la consulta popular del procés participatiu que es va fer durant tota la setmana passada. Avui, dilluns, a la tarda s’ha fet el recompte de vots obert al públic i amb presència del Secretari municipal i hi ha hagut un total de 699 vots (698 de vàlids i un de nul). Així, el percentatge de participació és d’un 7,95% del cens total, de 8.790 ciutadans. Serà passat festes nadalenques, i coincidint amb la presentació dels pressupostos del 2017, quan es convocarà una sessió de retorn per determinar els resultats a efectes pràctics i culminant així el primer procés participatiu de la Bisbal. 

Els resultats totals per a cadascuna de les propostes són els següents:

  • Revisió de les voreres (30.000€): 327 vots
  • Refer les calderes de la residència geriàtrica Zoilo Feliu (30.000€): 288 vots
  • Actuació en el paviment del pont nou d’entrada a la Bisbal per tal que no patini (4.000€): 251 vots.
  • Actuacions en les habitacions del geriàtric. Inclouria adequació, revestiments interiors i pintura (2.000€/habitació. Un total de 20.000€): 243 vots.
  • Fer un pla de mobilitat pel centre de la Bisbal (15.000€): 214 vots
  • Millora urbana de l’Aigüeta (amb objectes decoratius ceràmics, renovació del mobiliari urbà, jardineres… (30.000€): 183 vots.
  • Millores a la piscina municipal: paviment, vestidors, aparcament de bicis a l’interior, etc. (30.000€): 153 vots.
  • L’adquisicó d’una màquina de cinema per el Teatre Mundial (30.000€): 126 vots.
  • L’adequació d’un espai municipal per crear un centre d’acolliment temporal de gats de carrer en recuperació (2.500€): 103 vots.
  • L’adquisició d’una màquina específica per netejar les Voltes (5.000€): 90 vots.

Cal tenir present que el balanç de participació és d’allò més positiu i supera en escreix les expectatives del consistori organitzador: i és que aquest haurà estat el primer procés participatiu que es viu al municipi. De fet, si es compara el procés participatiu bisbalenc amb els percentatges de participació que hi ha hagut altres municipis que també n’han fet, es pot considerar tot un èxit.

L’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà va encetar el procés participatiu amb la voluntat de facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics d’especial transcendència. Així, a través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans han tingut veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 50.000€ que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2017.

El procés participatiu va venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana era la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.