Les noves mesures establertes per la Generalitat de Catalunya per tal controlar els brots de Covid-19 especifiquen la suspensió de fires comercials, cosa que implica que la fira-mercat i exposició dels artesans ceramistes que havia d’incloure la Terracotta Biennal no es podrà celebrar. Des de l’organització s’ha contactat amb tots els 34 expositors per informar-los de la nova situació: molts d’ells provenien del sud de França, ja que la Biennal forma part d’un projecte europeu transfronterer.
D’altra banda, les diferents activitats culturals programades al voltant de la Terracotta Biennal es poden mantenir cenyint-se a les mesures establertes pel PROCICAT: reduint l’aforament al 50% i duent a terme un registre de persones assistents. Així, es mantenen exposicions, demostracions, conferències i visites guiades organitzades en el marc de la Biennal. Aquestes activitats es concentraran de divendres a diumenge al matí, coincidint amb els horaris d’obertura del Terracotta Museu.
Així doncs, la proposta de ser un esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de la ceràmica ha quedat escapçat. Malgrat la situació adversa, l’organització fa un esforç ingent per tal de poder mantenir aquelles activitats no afectades amb les noves mesures i essent igual de rigorosos en el control i aplicació de les normes sanitàries corresponents. A través del web de la Terracotta Biennal (www.terracottabiennal.cat) pot consultar-se com queda la programació de l’esdeveniment, alhora que s’hi podran totes les ponències i demostracions, que seran retransmeses en streaming.
L’eix temàtic de la primera edició de la Terracotta Biennal girarà al voltant de la ceràmica 3D: l’esdeveniment neix amb el ferm propòsit d’interconnectar el hub creatiu del sector ceràmic català. La presència de la impressió de ceràmica 3D i la seva aplicació industrial no és tan generalitzada com les tecnologies plàstiques o, fins i tot, metàl·liques, i el futur d’aquesta aplicació a la disciplina es preveu prometedor. L’objectiu de l’eix temàtic és mostrar les possibilitats i el valor que poden aportar les tecnologies de fabricació additiva (impressió 3D, entre d’altres) als productes dels artesans vinculats al sector de la ceràmica.
La Terracotta Biennal vol que la Bisbal es faci seva la proposta i que el gran públic quedi seduït per viure una proposta experiencial, d’entreteniment i que generi un vincle que faci sentir partícip. És per això que va més enllà i, des d’aquesta setmana, les Voltes ja acullen una exposició de fotografies vinculades al món de la ceràmica creada amb la col·laboració de fotògrafs professionals i amateurs que han cedit les seves fotos per a l’ocasió. Dins d’aquest projecte, també es vol fer que la Bisbal respiri un ambient festiu i per això es proposa la mostra de fotografies a l’icònica avinguda bisbalenca, des de la tardor fins passat Nadal.
Projecte COOP’ART: en el marc del POCTEFA
Terracotta Biennal arriba com una acció dissenyada dins el projecte COOP’ART, del qual en forma part l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i el Terracotta Museu, juntament amb altres 12 socis i que s’emmarca dins el programa europeu POCTEFA de cooperació territorial. Aquesta acció té el suport de l’Associació de Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica de la Bisbal.
COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’ambdós costats dels Pirineus. Així doncs, la participació dels artesans ceramistes a la biennal serà una realitat amb l’objectiu de fomentar i impulsar intercanvis transfronterers.
El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
“