7 maig de 2020 a les 11:53

Segona entrega del cicle de documentals en línia Bisbalenques en Pantalla, organitzat pel Grup de Dones de la Bisbal

Arriba la segona entrega del cicle de documentals cicle de documentals gratuït i en línia Bisbalenques en Pantalla. La proposta, compatible amb el confinament, ofereix un total de 4 documentals fets per dones i amb denominació d’origen bisbalenca que es podran seguir en línia i des de casa durant 4 dijous. Si bé la proposta ja va tenir una exitosa arrencada el passat dijous 30 d’abril amb la recuperació de Bisbalenques de Cine (1995), avui es publica Grans dones grans (2010).

Realitzat l’any 2010 a càrrec d’Iris Olivet i Ona Olivet, Grans dones grans té una cinquantena de minuts de durada. El documental editat pel Grup de Dones el 8 de març de 2010 testimonia una època i dona una visió col·lectiva i plural  de les dones nascudes entre el 1915 i el 1930.Vam entrevistar 15 dones que ens van explicar com van viure com a dones  la Guerra Civil, com van afrontar les penúries de la postguerra  i quin va ser el seu paper en la família i en la societat del segle XX.  Amb la voluntat clar de deixar testimoni i preservar la memòria d’un temps i d’unes dones que el van viure, aquest documental retrà reconeixement, no només a les dones que  expliquen les seves vivències sinó també a totes les altres dones del país.L’escola, el joc, la vida al carrer, la guerra, l’exili -per qui el va patir- les il·lusions, el festeig, les pors, les esperances… tot s’enfila fins a entreteixir el retrat de la Bisbal de la seva infantesa i de la seva joventut.És el record i la lluita silenciosa d’aquestes dones que avui són grans, que les converteix en grans dones grans.

L’actual situació d’estat d’alarma pel risc de propagació de la Covid-19 va comportar la suspensió de la que enguany havia de ser la 3a Mostra de Films de Dones, que se celebra biennalment des del 2016 pel Grup de Dones de la Bisbal. Vistes les circumstàncies, enguany l’associació feminista ha optat per reinventar la proposta i, així, es presenta el cicle de documentals gratuït i en línia Bisbalenques en Pantalla. Així, cada setmana, a través d’un apartat creat al web del consistori, i mitjançant la plataforma youtube, es podrà visualitzar un documental de caràcter feminista i vinculat al municipi. A més a més, també es retransmetran a les pantalles de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà.