22 novembre de 2011 a les 9:12

Segueix activat l’alerta del Pla Inuncat i l’avís per vents

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, a partir de les previsions meteorològiques i per les incidències relacionades amb la pluja a diferents punts del territori, i per la previsió de forts vents i mala mar. L’alerta, a banda de les pluges, es manté pel fort onatge.   

Segons la informació facilitada pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions d’intensitat i acumulació de pluja per avui, per possible empitjorament de l’estat de la mar i per previsió de vents que poden afectar el litoral i el prelitoral central de manera intensa.

Per avui es preveu un increment de la probabilitat d’afectació a les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Camp i Vallès Oriental. Durant la nit ha estat plovent força a la costa central de Catalunya, sobretot a la Selva i al nord del Maresme (conca de la Tordera). També a l’Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany ha plogut menys i sense nuclis tempestuosos.

Les pluges s’han escampat arreu de Catalunya però sense nuclis tempestuosos. La DGPC remarca l’acumulació dels diferents fenòmens meteorològics al litoral que incrementa el risc i per tant les possibles incidències. 

Incidències de la nit: El Telèfon d’emergències 112 ha atès des de les 21.00 h d’anit fins les 07.00 h d’avui 48 trucades relacionades amb l’episodi de pluges, corresponents a 44 incidents. Majoritàriament provenien de les demarcacions de Girona i Barcelona: (comarques de Maresme, Selva, Vallès Oriental, Pla de l’estany, Gironès i Baix Empordà). 

Els Bombers de la Generalitat han rebut entre les 21.00 i les 07.00 h d’aquest matí 55 avisos relacionats amb la pluja ; 30 a la Regió d’Emergències de Girona, 24 a la Regió Metropolitana Nord i només 1 a la Regió Centre. La majoria d’aquests avisos han estat per inundacions de baixos, revisions de vies afectades per petites esllavissades o per acumulació de terra o fang que dificultaven el trànsit i per carrers que baixaven plens d’aigua. Els Bombers també han fet inspecció de punts inundables, així com punts de carreteres a la vora de rieres. 

Servei Català de Trànsit: Com a conseqüència de la pluja localitzada principalment a l’Alt Empordà, estan totalment restringides al trànsit per inundacions:
– C-31 a Vilamalla i els accessos d’aquesta via a la N-II
– C-252 a Far d’Empordà- GIP-5129 a Vilafant
– GIP-6042 de Peralada a Vilanova de la Muga
– GIV-6043 de Vilanova de la Muga a Castelló d’Empúries
– GIV-6101 entre la Pau i Pedret i Marzà
– GIV-6218 a Siurana
– GIV-6226 entre Vilaür i Santa Eulàlia. 
Al Baix Empordà la GI-643 a Parlavà també està tallada. 

L’SCT demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé: respectar els límits establerts i moderar la velocitat – mantenir la distància de seguretat entre vehicles – frenar amb suavitat i previsió – circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens  

No hi ha afectacions a trànsit ferroviari, ni al subministrament elèctric. 

Recordem que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va decidir suspendre l’activitat escolar avui a la comarca, mentre al Pla de l’Estany s’ha suspès el transport escolar sense afectar l’activitat escolar. Municipis amb Pla Municipal d’Emergències activat:

 – Alt Empordà:       
– Boadella i Les Escaules.     
– Castelló d’Empúries.     
– Figueres.     
– Llançà     
– Palau-saverdera     
– Peralada     
– Pont de molins     
– Port de la Selva     
– Vilafant La Selva:     
– Blanes     
– Lloret de Mar 

Maresme:     
– Sant Iscle de Vallalta 

Barcelonès:
– Barcelona: Pla d’Autoprotecció de Clavegueram de Barcelona Clabsa i Pla Municipal per estat de la mar. 
– També s’ha activat preventivament el Pla d’Autoprotecció del Port de Barcelona i el Pla d’Emergència del Parc Fluvial del Besòs. 

Embassaments i cabals:
Segons informe rebut de l’Agència Catalana de l’Aigua, de matinada la situació era: 
– Sobreeiximent de pantans: Foix, Portbou, Vallforners, Cabals. Els cabals als rius de les conques internes meridionals i del Sud estan normalitzats i no hi ha cap incidència a ressaltar. Als rius i rieres del Nord-est de Catalunya s’han acumulat precipitacions importants en les darreres hores i s’hi estan donant creixements substancials de cabals. 

– Conca de la Muga: cabal amb tendència a la baixa i és previst que segueixi així les properes hores. (actualitzat a les 06:30) 

– Conca del Fluvià: tendència creixent. 

– Conca del Ter:
1.      Cabals superiors al baix Ter.
2.      Cabals aigües amunt dels embassaments sensiblements superiors.
3.      Pas per Girona en augment.
4.      Onyar en augment.
5.      Cabal des de l’embassament, superior a l’habitual. 

– Conca del Daró: cabal superior a l’habitual, però amb tendència a la baixa. 

– Conca de la Tordera: cabals superiors a l’habitual.  

Consells de la Direcció General de Protecció Civil que s’han fet arribar a les autoritats municipals: 

· Les escoles i edificis públics vulnerables que estiguin situats en zones de cotes baixes o que puguin patir inundacions o avingudes, seria convenient que anul·lessin les activitats a l’aire lliure o inclús l’activitat en general. 

· Prohibir l’accés de les persones als passeigs marítims, esculleres o espigons que quedin propers als efectes de l’onatge i del vent. 

· Assegurar de netejar els embornals i zones de desguàs d’aigües. 

· Prohibir l’estacionament de vehicles en rieres, guals o torrents o zones properes i senyalitzar-ho adequadament. 

· Recordar de fer vigilància als punts d’actuació prioritària durant l’episodi. 

· Aplicar les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general. 

· Evitar deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles…) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d’arbre que puguin ser arrancades pel vent…). 

· Recomanar anar amb precaució a totes les activitats a l’aire lliure i, si és possible, anul·leu-les. 

· Tingueu precaució a Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors sobre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d’embarcacions i pel que fa a la navegació. 

· Revisar les bastides, grues i elements d’obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública. La DGPC també insisteix en advertir a la població de la situació de risc per tal que prengui mesures d’autoprotecció, eviti en el possible els desplaçaments en vehicle a les zones afectades i busqui rutes alternatives en cas que els desplaçaments no es puguin posposar si ha de passar per zones de risc. Cal extremar la precaució en zones properes a rieres, rius, ports, esculleres, passos subterranis inundables i, en general, en qualsevol punt que pugui presentar problemes. També cal extremar les precaucions a causa del vent evitant deixar elements inestables en balcons i terrasses, recollint tendals i assegurant els elements que puguin patir desperfectes. L’acumulació de pluja i la inestabilitat del sòl pot fer que s’incrementin els efectes del vent.