7 març de 2017 a les 11:26

Sessió de retorn del procés participatiu i presentació del pressupost municipal 2017

Aquest dijous 9 de març l’amfiteatre del Mundial acollirà la sessió de retorn del procés participatiu que la Bisbal va viure del 12 al 18 de desembre de l’any passat. Serà llavors quan es determinarà els resultats a efectes pràctics i culminarà així el primer procés participatiu del municipi. A més a més, també es presentarà el presssupost municipal per aquest 2017. L’acte serà a les 20h.

Revisar les voreres, refer les calderes del geriàtric i una actuació per evitar que el paviment del Pont Nou patini. Aquestes van ser les tres propostes més votades a la consulta popular del procés participatiu. El dilluns 20 de desembre es va fer el recompte de vots obert al públic i amb presència del Secretari municipal: hi van haver un total de 699 vots (698 de vàlids i un de nul). Així, el percentatge de participació és d’un 7,95% del cens total, de 8.790 ciutadans. 

Els resultats totals per a cadascuna de les propostes van ser els següents:

  • Revisió de les voreres (30.000€): 327 vots
  • Refer les calderes de la residència geriàtrica Zoilo Feliu (30.000€): 288 vots
  • Actuació en el paviment del pont nou d’entrada a la Bisbal per tal que no patini (4.000€): 251 vots.
  • Actuacions en les habitacions del geriàtric. Inclouria adequació, revestiments interiors i pintura (2.000€/habitació. Un total de 20.000€): 243 vots.
  • Fer un pla de mobilitat pel centre de la Bisbal (15.000€): 214 vots
  • Millora urbana de l’Aigüeta (amb objectes decoratius ceràmics, renovació del mobiliari urbà, jardineres… (30.000€): 183 vots.
  • Millores a la piscina municipal: paviment, vestidors, aparcament de bicis a l’interior, etc. (30.000€): 153 vots.
  • L’adquisicó d’una màquina de cinema per el Teatre Mundial (30.000€): 126 vots.
  • L’adequació d’un espai municipal per crear un centre d’acolliment temporal de gats de carrer en recuperació (2.500€): 103 vots.
  • L’adquisició d’una màquina específica per netejar les Voltes (5.000€): 90 vots.

Cal tenir present que el balanç de participació va ser d’allò més positiu i va superar en escreix les expectatives del consistori organitzador. De fet, si es compara el procés participatiu bisbalenc amb els percentatges de participació que hi ha hagut altres municipis que també n’han fet, es pot considerar tot un èxit.

L’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà va encetar el procés participatiu amb la voluntat de facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics d’especial transcendència. Així, a través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans han tingut veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 50.000€ que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2017.

El procés participatiu va venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana era la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.