7 agost de 2020 a les 11:52

S’incorpora al CAP de la Bisbal un gestor per fer seguiment de casos sospitosos de Covid-19 i dels seus contactes

Un gestor Covid s’ha incorporat al CAP Doctora Casaponsa de la Bisbal d’Empordà per tal de fer seguiment de casos sospitosos de Covid-19 i dels seus contactes. La seva tasca s’inicia al 10 d’agost i farà 5 hores al matí o a la tarda. Les funcions de les persones que fan de gestor Covid són, d’una banda, aconseguir que qualsevol persona sospitosa de patir una infecció per COVID tingui l’enquesta de risc de brot i el llistat de contactes estrets fet en el moment que s’agafa la mostra per PCR. I per l’altra, un cop se sap que un pacient és positiu, avisar als contactes d’aquest pacient per explicar-los les pautes a seguir, fer l’enquesta de risc de brot i elaborar el seu llistat de contactes estrets. A més, el gestor Covid pot resoldre dubtes sobre les mesures d’aïllament i avisa als pacients un cop arriba el resultat de la PCR. Tots els gestors Covid han rebut una formació concreta en gestió dels casos COVID, equips de protecció individual, rentat de mans i confidencialitat en el tractament de les dades individuals. 

A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà s’han incorporat un total de 8 gestors Covid, a més del de la Bisbal: 2 al CAP de Palamós, 2 al CAP de Palafrugell, 1 al CAP de Torroella de Montgrí i 2 a l’Hospital de Palamós. Aquesta distribució es podrà anar ajustant en funció de les necessitats. En total, a la Regió Sanitària de Girona s’hi incorporen 73 gestors Covid.

Funcions detallades dels gestors Covid
Una vegada el professional sanitari ha fet el diagnòstic d’un possible cas de Covid-19 i li demana o li fa la prova PCR; el pacient rebrà informació de les pautes que haurà de seguir fins que tingui el resultat, a l’hora que se li demana que ompli l’enquesta de risc de brot i el llistat de contactes estrets. Aquest llistat només s’utilitzarà en cas que la PCR del pacient sigui positiva. 

Tant si el resultat de la prova és positiu com negatiu, el gestor Covid informa del resultat i de les pautes que cal seguir en funció d’aquest. Així, es posa al pacient en contacte amb el CAP en cas que es necessiti una baixa laboral o calgui fer algun altre tràmit. Una altra de les funcions del gestor Covid és la identificació i rastreig exhaustiu de quins han estat els contactes estrets d’un possible cas, per tallar la cadena de transmissió del virus.

A més a més, els gestors també poden identificar aquelles situacions de risc associades a la patologia com poden ser la sobre ocupació de domicili, persones gran vulnerables, professionals amb molts contactes laborals, monitors de casals, reunions de feina o oci, i així poder fer el seguiment de casos i identificar possibles contagis. Si es tracta d’un cas positiu o el pacient té símptomes, el seguiment clínic el seguiran fent els metges i infermeres de l’ABS del pacient, tal i com s’ha fet fins ara.