8 abril de 2019 a les 13:14

Sobre l’eruga defoliadora del boix a la Bisbal d’Empordà

|

El territori català, per la seva situació geogràfica, el canvi climàtic, la densitat de població i el grau elevat de mobilitat de persones i mercaderies és un marc molt apropiat per a les espècies invasores, tant  animals com plantes. Aquest és el cas d’una nova espècia invasora que ha arribat a la Bisbal: l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis), originària de l’Àsia.

La primera presència d’aquesta espècie a Catalunya es va localitzar el juliol de 2014 a Besalú i afecta greument a les plantes de boix (Buxus sempervirens)  dels boscos catalans però també als boixos plantats als  jardins públics i privats del nostre municipi. Es tracta d’una arna (papallona) d’ales de color blanc i amb marges foscos. En la fase d’eruga (de color verdós amb punts negres) s’alimenta de les fulles del boix protegint-se d’una mena de teranyines blanquinoses i que pot deixar el boix completament defoliat i arribar a matar-lo.

L’extrema perillositat de l’eruga del boix radica no només en la voracitat que tenen, si no, sobretot, en la seva capacitat per tenir diverses generacions a l’any. Per combatre l’arna del boix es poden emprar els següents mitjans de control:

  • ­       Si es detecten ous a les fulles: oli de parafina.
  • ­       Si es detecten les primeres erugues a les fulles: Bacillus (producte ecològic).
  • ­       Si es detecta gran volum d’erugues a les fulles: insecticida químic (Cipermetrina)

És important prendre consciència de la perillositat que aquesta nova espècie invasora suposa per a les plantes dels jardins i ecosistemes naturals, tot i que frenar la seva expansió sigui molt difícil.  En aquest sentit, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà està tractant els boixos dels parterres del carrer d’Agustí Font i dels jardins de Torre Maria.