16 setembre de 2009 a les 9:52

S’organitzen visites guiades al castell palau de la Bisbal i al nucli de Castell d’Empordà coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni

La visita guiada al castell palau de la Bisbal d’Empordà, el dissabte dia 26 de setembre a les onze del matí, consistirà en la visualització de l’audiovisual, una visita a la planta baixa i a la planta noble i l’accés a la terrassa com a mirador de la ciutat. 

El Castell Palau de la Bisbal, d’estil romànic (s.XI-s.XIII), és una construcció exemplar de l’Edat Mitjana que va ser residència dels bisbes de Girona i avui dia és un esplèndid espai visitable situat al bell mig de la població. El Castell Palau ha passat a formar part de l’anomenada ruta del Pireneu Comtal, que pretèn explicar als visitants diferents períodes històrics dels orígens de Catalunya en diferents monuments d’arreu del país. La visita inclou visualització de l’audiovisual Terra i Sang: La Guerra Feudal a l’Empordà i la visita de la planta noble mitjançant 4 personatges històrics virtuals.

La visita al nucli de Castell d’Empordà consistirà en passejar pel carrer de Baix i anar al mirador de l’Empordà, conjunt de cases edificades en el què era el recinte fortificat del castell, encara perdura la porta d’accés. Accés al Castell, visita de les zones comunes i pujada a la torre de defensa. Accés a la Capella des de l’interior del Castell, la visita s’acabarà amb un petit refrigeri.

Del nucli agregat al municipi de la Bisbal d’Empordà, es posa especial èmfasi en el castell. El Castell va ser erigit a finals del s. XIII, conserva una antiga torre quadrada, on encara és visible el portal adovellat d’arc de mig punt; són també remarcables les finestres gòtiques tardanes del s. XVII. La resta de la construcció és feta els s. XVII-XVIII. El nucli del Castell d’Empordà, antigament denominat Llaneres, era lloc fronterer del comtat d’Empúries enfront del comtat de Girona, de domini reial, i de la Bisbal de domini episcopal. El Castell va ser bastit com a lloc de defensa del sector meridional del comtat a la fi del s.XIII pel comte Ponç V i donat en feu a Guillem de Vilagut l’any 1301. Des dels primers anys del segle XV fins a la fi del segle XVIII els senyors del castell foren els Margarit.

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha participat tradicionalment en aquestes jornades europees de patrimoni, organitzant activitats per donar a conèixer el patrimoni de la població.