3 novembre de 2021 a les 9:36

Tercera edició del Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada en el marc de la fira Indilletres

El dissabte 4 de desembre, en el marc de la quarta edició de la fira Indilletres que es farà al Pavelló Firal, justa després de l’acte inaugural a càrrec del President Quim Torra, es lliurarà el tercer Premi Llucieta Canyà de crítica literària publicada. L’acte de lliurament serà a les a les 11.15 h, a càrrec d’Anna Pascual, membre de l’organització d’Indilletres. Tot seguit, l’escriptor Vicens Pagès farà una conferència sobre la bisbalenca Llucieta Canyà.

Conscients que en tot l’àmbit lingüístic dels Països Catalans costaria de trobar un guardó destinat a premiar una crítica sobre una obra publicada recentment, el 2018 l’Associació Indilletres va decidir convocar el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Enguany, es convoca per tercera vegada: el jurat escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat el darrer any a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals). Cal entendre per crítica qualsevol text que faci referència a una obra o a un conjunt d’obres d’un autor. Si bé el jurat estarà format per membres de l’associació Indilletres, tothom qui ho vulgui pot fer arribar propostes de crítiques literàries a través del correu electrònic ‘indilletres@gmail.com’.

El premi està dotat en 500 euros. L’any passat se’l va guanyar-lo la periodista Eva Vázquez Ramió per l’article ‘A l’ombra de Proust’, publicat a la secció de cultura d’El Punt Avui el 30 desembre de 2019. El 2019 va ser per al crític i escriptor Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres ‘Ara Llegim’ per la ressenya publicada al diari Ara el 3 de novembre de 2018 sobre l’obra de Joseph Conrad La línia de l’ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L’Avenç.

Indilletres defensa que una bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina dels autors i de les editorials, pot enfortir la literatura en català i pot donar eines tant als llibreters com als lectors i, per tant, pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural. Tot i això, avui, la impossible  professionalització dels crítics literaris, la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, serveix per destriar entre la gran quantitat de llibres que s’editen.

El Premi Llucieta Canyà de crítica literària vol retre homenatge a l’autora bisbalenca. Llucieta Canyà va ser una de les primeres autores a escriure sobre la situació de la dona, amb obres reconegudes com L’etern femení.