14 setembre de 2015 a les 13:04

Terracotta Museu col·labora amb la VII Cuita als Forns de Rajoler de les Gavarres amb una exposició sobre la rajoleria

|

La Cuita, organitzada per l’Ajuntament de Forallac (juntament amb els coneixements i l’entusiasme dels mestres rajolers Josep Matés i Joan Ferrer), i la col·laboració del Consorci de les Gavarres i Terracotta Museu, arriba enguany a la seva setena edició amb plena vitalitat. El lloc escollit per a aquesta activitat és la rajoleria de Can Frigola de Sant Climent de Peralta, un element etnològic molt interessant de les Gavarres, una de les rajoleries més grans que va haver-hi al massís. Construïda molt probablement a la segona meitat del segle XVIII, va funcionar fins els darrers anys del segle XIX. Abandonada des d’aleshores, començà la seva lenta degradació, restant mig emboscada i amb alguns murs derruïts, fins que la primavera de 1998 fou recuperada de nou per la Fundació Amics del Patrimoni amb el suport de l’Ajuntament de Forallac i l’Associació Cultural El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta. Aquella primera intervenció va permetre una primera valorització del conjunt.

L’any 2005 es va reconstruir la graella del forn amb la idea de tornar a coure alguna fornada, ja que l’antiga estava en mal estat i no hagués aguantat. A partir de llavors, i bianualment, l’Ajuntament de Forallac organitza a la rajoleria de Can Frigola la “Cuita de forns de rajoler de les Gavarres” (iniciativa que tingué un precedent dos anys abans, a la rajoleria del mas Plaja de Fitor). Una cuita que a més de permetre recuperar un element patrimonial té alhora un component festiu i pedagògic important, ja que permet explicar com funcionaves els forns d’obra, quines peces s’hi coïen, etc.

Prèviament a la cuita d’enguany (com ara fa quatre anys), s’ha convocat el primer i el segon cap de setmana de setembre un taller d’elaboració tradicional de rajols per l’església de Sant Cebrià dels Alls. Amb l’edició anterior es varen aconseguir uns dos mil rajols que han estat col·locats a la nau d’aquesta església; ara aquests nous rajols serviran per a enllosar les dues capelles laterals que resten sense pavimentar. És justament en aquest taller on s’ha pogut veure la nostra exposició per primer cop.

La mostra que hem preparat consta de tot un seguit d’eines (motlles de diversos tipus, picadors, allisadors) i peces representatives (totxos, maons, bescuitelles, rajoles, cairons, toves, maons de queixal), així com una explicació general de l’ofici, per tal que el visitant pugui tenir una visió general del que ha suposat la rajoleria i la importància que ha tingut aquesta activitat i la seva producció a les nostres comarques.

Val a dir que aquesta exposició es tornarà a mostrar públicament el dia 20 de setembre a Sant Cebrià mateix, amb motiu del seu Aplec, i més endavant a la VII Cuita de Rajols, prevista pel proper 10 d’octubre i fins a l’1 de novembre.