30 maig de 2019 a les 10:27

Tot a punt per encetar la segona edició d’Indilletres a la Bisbal d’Empordà

Debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, contacontes, concerts i moltes presentacions de llibres. 25 editorials, llibreries i un total de trenta-cinc activitats configuren la segona edició de la fira del llibre Indilletres, que avui ha presentat la totalitat de la seva programació a la Llibreria la Calders de Barcelona, amb la presència del regidor de Cultura del consistori bisbalenc, Carles Puig; i els organitzadors Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. Enguany cal destacar noms com Gerbrand Bakker, Enric Casasses, Pau Riba, Vicenç Pagès, Marina Porras, David Guzmán, Roger Mas, Àlvar Valls, Núria Cadenes, Aleix Renyé, Carles Xuriguera, Toni Strubell, Adrià Pujol o Xevi Lloberas. Serà aquest cap de setmana: dissabte 1 i diumenge 2 de juny a la Bisbal d’Empordà, entre la plaça del Castell i diverses sales del mateix Castell Palau bisbalenc.

L’acte inaugural de la segona edició d’Indilletres serà el dissabte a les 10.15 h a la plaça del Castell. Comptarà amb l’assistència d’Oriol Ponsatí (director de la Institució de les Lletres Catalanes), Carme Renedo (directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona), Neus Colomer (presidenta d’Òmnium Cultural al Baix Empordà), l’alcalde Lluís Sais, el regidor de Cultura Carles Puig, i Xavier Cortadellas en representació d’Indilletres.

Ara bé, el tret de sortida de la programació serà a les 11 h a la sala Capitular. Enric Casasses serà l’encarregat d’encetar la segona edició de la fira de llibres bisbalenca. Ho farà recitant un petit assaig que ha escrit sobre Josep Blanch i Reynal, un compositor de sardanes de Castelló d’Empúries que agafa com a pretext per parlar de l’Empordà i la seva gent. A banda de la poesia, Casasses també ha tocat altres arts com la narració o el teatre, a més de ser traductor i recuperador de textos antics.

L’holandès Gerbrand Bakker –un dels plats forts d’enguany- oferirà diversos actes a la segona edició d’Indilletres: l’entrevistarà Anna Guitart i farà una roda de premsa. Guanyador del Premi Literari Internacional IMPAC de Dublin, Bakker assistirà a la fira bisbalenca gràcies a la Beca Indilletres per a editorials. El guardó, que enguany ha obtingut l’editorial Raig Verd, vol servir per contribuir a establir lligams entre la cultura catalana i la resta de cultures del món.

Un dels altres guardons que Indilletres ha convocat aquest any és el 1r premi Llucieta Canyà de crítica literària ja publicada. El reconeixement vol ser un homenatge a l’escriptora bisbalenca i un acte de suport als crítics del país que treballen amb vocació, coneixement i llibertat. Aquest matí s’ha presentat el guardó durant la roda de premsa i el lliurament del premi el farà Xavier Cortadellas -el dissabte a les 13.15 h a la sala capitular del Castell. Anirà acompanyat d’una lectura de textos de Llucieta Canyà a càrrec de l’actriu Olga Cercós.

Els debats també tornaran a tenir un pes important a l’Indilletres d’enguany. Un d’ells precisament serà sobre crítica literària: Vicenç Pagès, Marina Porras, Xevi Lloveras i David Guzmán, debatran sobre l’estat actual del gènere periodístic, moderats pel bisbalenc Pere Maruny. D’altra banda, Roser Carol serà la moderadora del debat ‘Després del judici’, amb la participació d’Àlvar Valls, Núria Cadenas, Aleix Renyé i Johanthan Martínez. I també hi haurà tertúlies obertes, com la titulada ‘Pella i Forgas i nosaltres’, que faran –amb copa de vi inclosa- Carles Xuriguera, Adrià Pujol i Sanjosex.

I, com que la Bisbal d’Empordà és terra de músics, no hi podien faltar concerts durant el cap de setmana. Així, per tancar la primera jornada, alguns músics bisbalencs com Mazoni, Sanjosex, Salva Ramírez o Guillermo Martorell retran homenatge al 50è aniversari de la publicació de l’àlbum Dioptria de Pau Riba, reinterpretant-ne les cançons amb l’assistència del mateix Riba. L’endemà, diumenge, Roger Mas tancarà la segona edició del fira de llibres Indilletres amb un concert a la plaça del Castell de la Bisbal.
 

Contribuir positivament en el panorama cultural del país
Indilletres va néixer el 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Enguany hi participen també les llibreries, la Biblioteca, l’INS la Bisbal CFGM Terrisseria, i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i compta amb el suport de tot un seguit d’empreses. El proper 1 i 2 de juny celebra la segona edició amb ganes, empenta i algunes novetats que tenen l’objectiu de contribuir positivament en el panorama cultural del país. Indilletres vol promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora. Amb la voluntat de contribuir a fer una cultura més participativa i més oberta a tothom, Indilletres vol arrelar-se a un país que es va fent amb «una empenta imparable».