22 octubre de 2019 a les 20:11

Tret de sortida d’una formació sobre la fabricació additiva aplicada a l’artesania del sector ceràmic a la Bisbal

El passat dijous 17 d’octubre va arrencar un seminari de formació sota el nom de ‘Què ens pot oferir la fabricació additiva al sector artesanal i ceràmic?’. La proposta pretén mostrar les possibilitats i el valor que poden aportar les tecnologies de fabricació additiva (Impressió en 3D, entre d’altres) als productes del sector de l’artesania especialment vinculat amb el sector de la ceràmica.

Les sessions del curs, impulsat en el marc del projecte COOP’ART del programa europeu POCTEFA, tenen un plantejament teoricopràctic amb una dedicació de 10 hores en total, repartides en 3 jornades de formació: 17, 31 d’octubre i 7 de novembre. Les sessions es desenvolupen principalment al Terracotta Museu, tot i que la segona sessió es traslladarà al laboratori del GREP de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, per tal de poder visualitzar el funcionament d’aquesta tecnologia directament. I és que, precisament, el curs és impartit per professores titulars d’aquest grup de recerca. Per a la darrera sessió es comptarà amb un expert de la impressió 3D aplicada en la ceràmica, i serà a càrrec del titular de Ceràmica Baltà SL, que ja està aplicant-ho en el seu dia a dia.

El curs va començar amb un total de 22 alumnes, dels quals 7 són ceramistes professionals de la Bisbal, 2 són emprenedors vinculats amb el sector, 10 són alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Terrisseria que s’imparteix a l’IES de la Bisbal, i 3 professors/es del cicle (i, també, professionals ceramistes). Quan acabi el curs el GREP realitzarà un assessorament al col·lectiu ceramista de la Bisbal per establir propostes de futur d’aquesta tecnologia amb l’objectiu de marcar noves estratègies al sector.
 

Una proposta fruit del projecte COOP’ART al POCTEFA
Aquest curs neix a partir de diverses reunions preparatòries de la candidatura del projecte COOP’ART al POCTEFA, a través del qual l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, com a soci i l’Associació de Ceramistes com a col·laborador indispensable, es va proposar incorporar en l’acció 4 sobre “Desenvolupament del potencial econòmic, comercial i artístic de les empreses target” la necessitat de realitzar diferents seminaris de formació i assessorament al sector ceramista. D’aquí es va proposar un curs per a la implantació de les noves tecnologies de fabricació additiva -popularment conegut com a impressió 3D- en el món de la ceràmica i també una altra formació sobre ‘El packaging com a generador de valor per a l’artesania’, amb l’objectiu de valorar les potencialitats del l’empaquetatge en el producte artesà i en concret de la ceràmica.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte EFA219/16/COOP’ART per Fomentar una estratègica compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania, ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V – A España – Francia – Andorra (POCTEFA 2014 – 2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.