29 juliol de 2019 a les 10:04

Troballa de restes de la muralla medieval de la Bisbal al carrer Ample

|

Fruit de les obres d’ordenació dels carrers Ample, Antic i Valls d’en Colomer s’han descobert més detalls de com va ser l’antiga ciutat medieval de la Bisbal. Abans d’encetar les actuacions ja es preveia que es poguessin trobar restes de la muralla de l’antic nucli de la Bisbal. De fet, la mateixa ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, i, si bé és veritat que la major part de l’antiga fortificació no és visible hi ha parts que sí que ho són, com el portal del carrer de la Riera. I en aquest sentit, abans de començar els treballs, el consistori va fer una prospecció de l’àrea amb uns georadars que permetien detectar elements susceptibles de ser interessants arqueològicament.

No obstant això, no ha estat que no s’han obert els carrers quan s’ha pogut comprovar amb més exactitud les previsions de l’anàlisi prèvia. Així, totes les tasques estan supervisades per un equip arqueològic que a part d’elaborar un informe està en contacte permanent amb el consistori per comprovar l’evolució de les tasques. De moment, però, amb l’obertura del carrer Ample, s’han trobat dos punts destacats i que formen part de l’informe arqueològic.

El primer punt d’interès és a l’entrada del carrer Sant Jaume, on s’ha trobat un mur vertical que podria ser part dels contraforts de l’antiga entrada a la ciutat. Tot just acaben de començar els estudis, però es treballa amb la hipòtesi que sigui part de les restes de l’antiga ciutat medieval. El segon punt es trobaria al carrer Valls d’en Colomer i s’hi hauria trobat un mur atalussat -amb una inclinació i pendent.

Les troballes es troben dins l’esperable i dins els terminis i si sorgeixen novetats al respecte, s’anirà actualitzant al web de l’Ajuntament. D’altra banda, ja es van trobar petits trams de l’antiga muralla defensiva de la ciutat, que data del segle XIV, en les obres d’urbanització del carrer dels Valls el 2014. Aleshores, ja es van documentar les troballes que podrien complementar les que es facin en aquesta nova actuació.