7 gener de 2019 a les 15:17

Ultimen les obres per garantir el subministrament d’aigua potable a la Bisbal

Actualment s’estan ultimant unes obres que serviran per garantir l’abastament d’aigua a la Bisbal en els propers anys. Cal tenir present que el sistema de proveïment d’aigua dels municipis de la Bisbal i Forallac depèn de dos nuclis principals d’extracció d’aigües subterrànies: els anomenats Pous de Castell d’Empordà i el proveïment procedent de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Fontanilles, que fins ara depenia exclusivament d’un únic pou compartit a través de la Comunitat Intermunicipal Daró-Ter amb els municipis de la Bisbal, Forallac, la Mancomunitat d’Aigües del Baix Empordà (Cruïlles-Monells-Sant Sadurní, Corçà i Madremanya), Fontanilles i Serra de Daró.

Des dels pous de Castell s’impulsa l’aigua fins el dipòsit general del Puig Negre de la Bisbal, amb una capacitat de 1500 m3. L’aigua captada al Pou de l’ETAP de Fontanillespassa per aquesta Estació de Tractament d’Aigua Potable per tal d’eliminar les altes concentracions de ferro i manganès que conté l’aqüífer. Posteriorment, part d’aquesta d’aigua s’impulsa fins el dipòsit general del Puig Negre, des d’on alimenta per gravetat el municipi de la Bisbal d’Empordà, mentre que una altra part s’eleva fins al dipòsit de Vulpellac, a partir d’on se subministra a Forallac.

Ambdós centres d’extracció es troben en una situació de pèrdua d’eficiència dels mecanismes d’elevació i una producció de cabals insuficient per a garantir l’actual demanda del proveïment, principalment en èpoques de punta estival. Un els motius de la degradació de la funcionalitat d’ambdós centres de bombeig és la manca de recàrrega de l’aqüífer del Daró en motiu de la recurrència de successius períodes de sequera anuals. D’altra banda, també hi juga un paper important la contaminació de l’aigua per nitrats i biocides que malmeten la seva qualitat i comprometen sanitàriament el subministrament si no és a través d’aplicar solucions de tractament addicionals. Per acabar també hi afecta limitació de recursos disponibles de l’aqüífer respecte la demanda, que ocasiona descensos desmesurats en els nivells dels pous; descensos que s’incrementen anualment i que presenten una clara tendència a l’esgotament.

Amb motiu de la manca de garantia de recursos d’aigua potable  a les portes de l’estiu de 2018 atès que s’arrossegava una llarga sequera, la Comunitat Intermunicipal Daró-Ter va encarregar per via d’emergència, el maig passat, l’execució d’uns treballs de millora (subvencionats en part per l’Agència Catalana de l’Aigua) en el centre d’extracció de Fontanilles que consistiren en: la construcció d’un nou pou en substitució de l’actual existent a l’ETAP de Fontanilles, la construcció d’un nou pou de reforç, la reculació de la derivació d’aigua a la Bisbal-Forallac i a la Mancomunitat del Baix Empordà i la connexió de la ETAP de Fontanilles a Serra de Daró.