25 juny de 2019 a les 16:59

Una representació bisbalenca viatja a Itàlia a la recerca d’un nou model de fira de ceràmica

||||

El passat dissabte 21 de juny una comitiva de representants de l’Ajuntament de la Bisbal i de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà es va desplaçar fins a la ciutat italiana de Montelupo Fiorentino, a la Toscana italiana. El motiu: visitar la fira anual Cèramica -una de les més importants a Itàlia- i reunir-se amb representants del col·lectiu de ceramistes i el Museu della Ceramica d’aquesta ciutat. Va ser en el marc del projecte europeu COOP’ART de foment de l’artesania, del qual la Bisbal d’Empordà n’és un dels catorze socis i que té l’objectiu de promocionar i posar en valor els recursos locals com els saber-fer artesanals identitaris del territori de les regions europees que en formen part.

A les diverses reunions preparatòries de la candidatura de la Bisbal d’Empordà al projecte COOP’ART de POCTEFA es va acordar incloure un estudi que permetés establir un nou model de fira de ceràmica per a la ciutat, que començaria el 2020 amb previsió continuïtat. Aquest estudi es va presentar el gener passat a la Bisbal en el marc de la primera trobada dels socis del projecte: recull un conjunt de bones pràctiques en esdeveniments firals de ceràmica a nivell europeu que haurien de ser aplicables a la Bisbal. El projecte COOP’ART també inclou la realització d’una visita tècnica de prospecció a dos d’aquests esdeveniments firals o culturals identificats en l’estudi, un d’ells Cèramica.

Montelupo Fiorentino és una ciutat propera Florència que, com la Bisbal, acull una artesania vinculada a la ceràmica: sempre ha estat el centre de producció de ceràmica de la ciutat de Florència i els objectes fets aquí adornaven les taules de les famílies florentines més importants. La ceràmica és un dels sectors econòmics més importants, tant a nivell d’activitat econòmica com d’identitat territorial i d’atractiu cultural i turístic. Durant tres dies, Cèramica es converteix cada any en l’aparador dels projectes ceràmics desenvolupats al llarg de l’any pels artesans i artistes locals, nacionals i internacionals. La fira va néixer fa 27 anys amb l’objectiu de rellançar la tradició mil·lenària i esdevé un espai on es pot aprendre, compartir i cooperar amb altres professionals del sector: empreses locals i artistes de renom nacional i internacional es troben amb el públic potencial i comparteixen coneixements amb experts de la indústria.

COOP’ART: un projecte per fomentar l’artesania
COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’ambdós costats dels Pirineus. 

Els socis del projecte COOP’ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l’artisanat Occitanie (cap de fila), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrenées, de l’Ariège, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennées, de Pyrenées Orientales, i l’Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: la Diputació de Barcelona, Terracotta Museu, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, l’associació lleidatana Obrador Xisqueta, l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.

Pel que fa a l’Ajuntament de la Bisbal, entre altres accions, a través del projecte COOP’ART es poden finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta Museu que acollirà aquesta nova proposta d’esdeveniment a la Bisbal de cares al 2020 i dissenyar un estand de presentació de la marca Ceràmica de la Bisbal per assistir a fires nacionals i internacionals. A la Bisbal, el projecte compta amb el suport de l’Associació de Ceramistes i de l’Escola de Ceràmica.

El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. Es pot consultar més informació a través d’aquest enllaç.

 

                                                               

  

Projecte cofinançat pel FEDER