19 desembre de 2022 a les 8:07

Una setena de candidatures proposades per la ciutadania opten al guardó de votació popular Bisbalenc/a de l’Any 2022

|

Ja ha arrencat el període de votació popular per decidir qui ha d’obtenir el guardó Bisbalenc/a de l’Any 2022, entre la setena de noms finalistes: Pitu Estragués, Benet Cuyàs, Anna Maruny, Xevi Codolà, Gaietà Casaponsa, Montserrat Castillon i Jordi Parals. Divendres va culminar el període de presentació de propostes de candidatures al guardó Bisbalenc/a de l’Any 2022 i aquestes són les que ha proposat la mateixa ciutadania.

Fins el 28 de desembre totes les persones majors de 16 anys empadronades a la Bisbal d’Empordà poden votar la proposta de candidatura que vulguin que s’endugui el guardó. Es pot votar en línia (a través de la plataforma de participació ciutadana), o presencialment a través d’una urna que s’instal·larà a l’Ajuntament Vell. Cada persona pot votar una única candidatura. Si es vota electrònicament i presencialment, prevaldrà el vot electrònic. La publicació dels resultats i lliurament del guardó serà el divendres 30 de desembre, a les 12 h AM, a la sala de Plens (a no ser que s’hagi de programar un altre dia en funció de la disponibilitat de la persona guanyadora).

El Bisbalenc/a de l’Any se celebra per quart any consecutiu a mode de procés de participació ciutadana per tal les persones empadronades al municipi escullin qui mereix el guardó. Es tracta d’un reconeixement honorífic de votació completament popular per tal de reconèixer públicament una persona que aquest 2021 hagi destacat per algun acte concret o per un fet extraordinari en l’àmbit social, cultural, esportiu, ambiental o científic. «El guardó permetrà seguir implementant i dinamitzant la participació ciutadana i, a la vegada, serà un reconeixement a bisbalencs i bisbalenques que hagin destacat per algun acte o tasca concreta durant aquest any», ha explicat el regidor de Participació, Carles Puig. «Serà un guardó honorífic d’elecció estrictament popular, per seguir apoderant la ciutadania», ha afegit Puig.

Un guardó honorífic
El guardó a Bisbalenc/a de l’Any no té cap dotació econòmica. L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà farà entrega d’un guardó honorífic que serà una peça de ceràmica fet per l’ocasió per un/a ceramista de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà, acompanyat d’un diploma del fet meritat. La persona Bisbalenc/a de l’Any 2021 serà inscrita en el Llibre de Registre del Bisbalenc/a de l’Any i en l’apartat de Distincions i Honors de la pàgina web de l’Ajuntament.

Les persones proposades per ser Bisbalenc/a de l’Any 2022

 • Pitu Estragués
  Per la seva participació a la pel·lícula Suro, que s’ ha estrenat aquest mes de desembre i es va presentar exitosament al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. El film compta amb un ampli ventall de nominacions als Gaudí i als Goya
 • Benet Cuyàs
  Per la seva empenta a la Penya Blaugrana de Monells al emprendre, conjuntament amb l’ONG Galgos112, una expedició humanitària a Polònia per ajudar Ucraïna. O per la campanya solidària amb la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu, que va engegar a plena pandèmia. Són exemples de la seva energia a l’hora de capitanejar projectes humanitaris des de la Penya Blaugrana Monells.
 • Anna Maruny
  L’actriu bisbalenca ha sigut productora del film independent Jusqu´ici, tout va, premiada a l’Atlantida Film Fest de Mallorca i al Rizoma de Cine 2022 de Madrid. El llargmetratge posa damunt la taula la discussió sobre l’honestedat existent en la feina de la interpretació i sobre les seves disquisicions.
 • Xevi Codolà
  Per la seva tasca en l’enregistrament audiovisual de la vida a la Bisbal d’Empordà. Per la difusió, la proximitat i el record per la posteritat que generen els seus vídeos. A través de les seves imatges, bisbalencs, bisbalenques i gent d’arreu, recorden i reviuen les activitats del municipi.
 • Gaietà Casaponsa
  President de Càrites Diocesana de la Bisbal d’Empordà. Per la seva gran dedicació a la comunitat.
 • Montserrat Castillon
  Per la seva feina durant molts anys en l’ensenyament al ball de la sardana a la mainada de la Bisbal a través de la Colla Joia. Aquest 2022 semblava que desapareixia el projecte, però, amb la seva empenta, ha aconseguit que sigui una activitat més de l´Escola Municipal de Música Conrad Saló amb uns resultats d’allò més positius.
 • Jordi Parals
  Per mantenir l’Alternativa com a referent musical i de les poques sales de concerts que han sobreviscut a Comarques Gironines. Malgrat  la pandèmia, els canvis socials i la pedregada, aquest hivern ha tornat a obrir amb destacada programació per celebrar el 10è aniversari del bar musical.

> Accés a la Plataforma de Participació Ciutadana 


Vocdoni facilita la infraestructura de vot
Aquesta votació es durà a terme amb la tecnologia de vot electrònic de Vocdoni, un projecte de codi lliure nascut a Catalunya. El protocol de vot de Vocdoni està basat en tecnologia blockchain, permetent auditar obertament les votacions i posar a l’abast de qualsevol organització una eina de governança accessible, fàcil d’usar i amb les màximes garanties. «Aquest tipus de processos participatius que dinamitzen i incentiven la participació ciutadana esdevenen una oportunitat perfecta perquè les institucions puguin començar a introduir i normalitzar el vot digital», ha explicat la Project Manager de Vodconi, Marta Sancho. Amb la col·laboració entre Vocdoni i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, s’aconsegueix fomentar i impulsar la digitalització de processos participatius oberts a la ciutadania, amb beneficis com la transparència, seguretat i agilitat en el procés de vot. Anteriorment, ajuntaments com el de Bellpuig ja havien implementat el protocol de vot de Vocdoni per a l’organització de votacions digitals per a la ciutadania.
El projecte de Vocdoni, que compta amb cinc anys d’experiència en el món del vot digital, ha proveït a centenars d’organitzacions. El sistema de vot digital que ofereixen, anomenat Vocdoni Protocol, està basat en tecnologia blockchain i destaca pels seus alts estàndards de seguretat, escalabilitat, verificabilitat universal dels vots, privacitat del vot, resistència a censura i flexibilitat, adaptant-se a les necessitats de qualsevol organització.