16 març de 2023 a les 5:54

Una vintena d’artesans/es han estudiat obrir botiga taller a la Bisbal d’Empordà des que és World Craft City

El febrer passat va fer un any que la Bisbal d’Empordà és la primera World Craft City (ciutat artesana) de l’Europa continental. Va ser coincidint amb el reconeixement internacional quan l’Ajuntament de la Bisbal va engegar una campanya d’atracció d’artesans/es cap a la ciutat. Un any més tard, el balanç és ben positiu: s’han obert dues noves botigues taller, més de 350 persones han contactat amb l’Ajuntament de la Bisbal per tal d’informar-se sobre el procés que cal seguir i hi ha hagut una vintena d’assessoraments personalitzats a artesans/es professionals que han contactat amb el consistori per valorar l’opció de traslladar la seva botiga taller a la Bisbal d’Empordà.

En aquesta línia, per tal de seguir promovent l’entorn bisbalenc com a ecosistema ideal per acollir botigues taller d’artesania, el consistori va crear una subvenció per a la nova obertura d’aquesta tipologia d’establiments al municipi: enguany es preveu atorgar a 3 beneficiaris/àries una subvenció de 5.000 euros.

‘Ets artesà/na? La Bisbal et busca, obre la teva botiga taller!’
Amb aquesta interpel·lació directa a professionals de l’artesania, el consistori bisbalenc vol seguir incrementant el nombre de botigues taller que es van instal·lant al municipi, oferint servei d’assessorament Aquest és l’eslògan de la campanya engegada un any enrere i que compta amb l’acompanyament del Departament d’Empresa i Treball, a través del Programa de suport als Municipis en l’àmbit de l’artesania que impulsa el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM). Amb aquesta interpel·lació directa a professionals de l’artesania, el consistori bisbalenc vol incrementar el nombre de botigues taller que es van instal·lant al municipi, oferint servei d’assessorament i una nova línia d’ajuts econòmics que se sumen a les bonificacions ja establertes a nivell municipal. En aquest sentit, un dels punts forts de la campanya de captació és l’entorn bisbalenc: la Bisbal d’Empordà, com a capital de la ceràmica, ofereix el context ideal.

Un ecosistema ideal a nivell artesanal
L’artesania en general, i la ceràmica en particular, és una part molt important de la vida bisbalenca i és al carrer de l’Aigüeta on s’hi concentren bona part de les botigues d’artesania de la vila. I és que, a nivell artesanal, la Bisbal disposa d’un ecosistema que la converteix en un lloc ideal per desenvolupar l’activitat ceramista: el Terracotta Museu, l’Associació de Ceramistes, l’Escola de Ceràmica, La Federació del Comerç, una marca protegida a nivell europeu,  Ceràmica de la Bisbal i un entorn favorable amb tot de serveis relacionats amb l’artesania. La Bisbal està reconeguda per la Generalitat de Catalunya, a través del el CCAM, com a Zona d’Oficis Singulars per la ceràmica, un reconeixement que té per objectiu identificar i promocionar una sèrie d’oficis ubicats en espais concrets de Catalunya. El municipi atrau gran nombre de visitants i turistes que busquen veure, tocar i comprar artesania als seus carrers i compta amb un teixit industrial i comercial molt dinàmic.

L’any 2020, la Generalitat de Catalunya va atendre la petició de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà d’incloure en la normativa de legalització d’activitats un nou escalat empresarial del sector ceramista per no perjudicar la nova instal·lació de petites i mitjanes empreses que fabriquen menys de 10 tones diàries de producte (anteriorment el límit de fabricació era de fins a 75 tones diàries). Aquest canvi en la normativa, a més de facilitar els tràmits administratius per a obtenir l’autorització municipal per a  noves instal·lacions de tallers artesanals, va esdevenir essencial per a l’estratègia de captació i instal·lació de nous artesans ceramistes a la capital del Baix Empordà. La població és un centre ceramista capdavanter amb més de 40 empreses del sector operatives, incloent les dels municipis veïns, i amb un eix comercial vinculat a la ceràmica que concentra 20 botigues especialitzades. I és en aquest eix on el consistori aposta per la instal·lació de noves botigues taller per poder oferir als visitants una experiència artesanal durant la compra de ceràmica de la Bisbal.

Guia de l’emprenedor artesà
Per tal de facilitar l’assessorament municipal a artesans i artesanes que vulguin establir-se a la Bisbal, l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la Bisbal, amb el suport del CCAM, va publicar la guia de l’emprenedor, que ofereix una ajuda pas a pas a les persones interessades en obrir una botiga taller al municipi. El document, disponible a través del web visitlabisbal.cat, vol ser un acompanyament durant tot el procés de creació d’una botiga taller de productes artesanals.