17 abril de 2009 a les 17:21

VII Firantic Empordà tanca amb un 30% més d’operacions de venda i amb les expectatives complertes per als expositors

L’èxit d’aquesta edició permet assegurar que Antic Empordà i la seva oferta monogràfica ja s’ha convertit en referent obligat entre els salons d’antiquaris i brocanters que es realitzen a Catalunya.

Els reptes de futur de la Fira passen per mantenir i consolidar aquest lloc de preeminència dins els salons d’antiguitats del nostre país, i per aprofundir en els aspectes més positius del certamen que entenem són el seu eclecticisme dins el rigor, l’aposta decidida per la qualitat i la creativitat i la simbiosi entre antiguitat i cultura.

La setena edició de la fira Antic Empordà s’ha celebrat al pavelló firal entre els dies 9 i 13 d’abril, organitzada per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Palamós; també ha rebut el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona i Consell Comarcal del Baix Empordà, i el patrocini de Caixa Girona, La Vanguardia i Catalunya Ràdio. A destacar especialment la col·laboració mantinguda amb l’Associació d’Antiquaris i Restauradors de la Bisbal i la seva inestimable ajuda en l’organització del certamen.

ANTIC EMPORDÀ, Fira d’antiguitats i restauració és clarament una aposta de l’Ajuntament per promocionar el sector d’activitat dedicat a la restauració i la venda d’antiguitats, el qual té una forta implantació i importància a la ciutat. En aquest sentit, l’edició d’enguany ha servit per confirmar l’interès que desperta el saló, clarament orientat i especialitzat en els diferents sectors que participen, d’una manera o altra, dins el món de l’objecte antic: antiquaris, brocanters, conservadors i restauradors de béns mobles. El certamen ha atret expositors de tot l’Empordà: a més d’antiquaris i brocanters de la Bisbal i rodalia la Fira va comptar amb expositors de Peralada, Ventalló, Bàscara, Ultramort, Casavells, Palafrugell, o Torroella de Montgrí.

Un total de 43 expositors (que ocupaven 76 estands), van omplir els dos mil dos-cents metres quadrats útils de què disposa el pavelló firal. La Fira d’enguany ha presentat una oferta de peces d’interès i qualitat indubtable; una selecta i variada mostra (mobiliari, pintures, escultures i arts decoratives) procedent dels millors antiquaris i brocanters de l’Empordà. I si els visitants que van gaudir de la darrera edició de la Fira (més de 12.000) van poder contemplar llavors al voltant de 4.000 objectes antics, enguany aquest nombre s’ha vist àmpliament superat, en un veritable espectacle artístic que ha anat des de l’art antic fins a l’art contemporani.

Paral•lelament a la fira es van programar tot un seguit d’actes complementaris, entre els quals destaca l’exposició dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme de l’any 2008. Organitzada pel Col•legi d’Arquitectes de Catalunya i Arquinfad, l’associació interdisciplinària de disseny de l’espai del FAD (Foment de les Arts i del Disseny), la mostra exposa els treballs finalistes i guanyadors dels Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme del 2008 en les categories d’Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge, Intervencions Efímeres i Pensament i Crítica. Aquesta exposició es pot veure encara al castell palau de la nostra ciutat fins al 29 d’abril.

Altres activitats destacades foren les conferències i xerrades previstes, com ara la que sobre “Els bressols de fusta corbada” realitzà l’investigador i documentalista d’aquest tipus de mobiliari Sr. Julio Vives Chillida el dissabte dia 11, o la que impartí Kel Domènech sobre els seus mobles històricoavantguardistes el divendres 10. També cal destacar les visites comentades als estands de la pròpia Fira (on es mostraren les peces més singulars exposades en el certamen), a càrrec de les restauradores Keka Gil i Natàlia Guillamet, membres de l’Associació per a l’estudi del moble (el mateix dia 11). Val a dir que totes aquestes activitats foren seguides per nombrós públic.

La Fira d’enguany organitzava també visites no només a l’interior del propi saló, sinó també a l’exterior del recinte firal. Aquesta edició, s’ha visitat la casa senyorial del noble bisbalenc Ramón de Cabrera de la mà de l’historiador Sr. Jordi Frigola també amb gran èxit.

Paral·lelament a aquestes activitats culturals, l’organització amb la col·laboració de l’Àrea de Turisme va programar d’altres actes complementaris destinats a reforçar l’aspecte lúdic i festiu, com ara les VI Jornades Gastronòmiques de la Bisbal. Novament, la col·laboració dels restauradors i pastissers bisbalencs va permetre endegar una altra campanya gastronòmica (Receptes de l’Àvia: la cuina del xup-xup), una proposta que encara es perllonga fins al proper 26 d’abril.

Amb aquestes activitats l’organització de la Fira pretenia repartir els focus d’atenció a tota la ciutat per tal que la Fira esdevingués una veritable festa, de la qual tots els bisbalencs i els nostres visitants en poguessin fruir.