Serveis

Contacte

Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu
Directora: Carme Solà Pujol
C/Hospital, 7
17100 La Bisbal d’Empordà
Tel: 972-640110  csola@labisbal.cat
Punta de trobada de Gent Gran
C/ Mesures, 17 (Ajuntament Vell) 
Tel: 674 655 113 gentgran@labisbal.cat

Regidora de l’àrea
Dolors Molina Carrillo

Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu

La Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu és centre col·laborador de la Generalitat de Catalunya. És una residència assistida i centre de dia per a persones grans amb algun grau de dependència. A més, ofereix els serveis de menjador social i menjar per emportar per a persones grans o amb risc d’exclusió. En total s’atenen prop de 100 persones grans,en un radi d’acció que inclou la ciutat i alhora capital de comarca del Baix Empordà, i els municipis del seu voltant com Corçà, Monells, Cruïlles, Forallac, Sant Sadurní de l’Heura, Ullastret, Foixà, la Pera…

L’Hospital de la Santa Creu de la Bisbal d’Empordà, va ser fundat al segle XV per la família Torroella, cavallers bisbalencs. Al segle XVIII es va reconstruir a causa del creixement demogràfic i atenia a tota la població i als militars que acudien a l’indret.

Amb els anys, l’hospital es convertí en asil i durant el segle XX es va anar remodelant i adaptant a les necessitats i característiques dels usuaris, fins a convertir-se en l’actual residència assistida, en el nucli antic de la ciutat.

L’any 1996 les monges de St. Josep van cedir el centre a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i des d’aleshores és de titularitat municipal i el gestiona en la seva totalitat.

Els serveis que ofereix la residència geriàtrica són:

 • Residència assistida, amb una capacitat de 62 places residencials, 57 de les quals són places públiques (places de col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família)
  • Servei d’acolliment residencial, amb caràcter permanent o temporal, i d’assistència integral a les activitats de la vida diària per a persones grans en situació de dependència. Constitueix la llar de les persones grans que lliurement i voluntàriament han decidit ingressar-hi, en un ambient familiar i adequat a les seves característiques personals
  • Els objectius generals de la residència consisteixen a facilitar un entorn substitutiu de la llar, adequat i adaptat a les necessitats d’assistència, i a afavorir la recuperació o el manteniment del màxim grau d’autonomia personal i social de la persona gran. Ofereix un nivell de vivència, d’assistència i d’acolliment que en conjunt signifiqui un acceptable nivell de qualitat de vida.
  • Els serveis mínims que presta la residència assistida són l’allotjament, la manutenció, l’acolliment i la convivència, l’atenció personal en les activitats de la vida diària, els hàbits d’autonomia, la dinamització sociocultural, la bugaderia i el repàs de la roba, la higiene personal, el suport social , l’atenció familiar adreçada a l’afavoriment de les relacions de la família de l’usuari i el seu entorn, i garantir l’assistència sanitària.
  • Com a serveis complementaris o opcionals la residència ofereix els serveis de perruqueria, barberia, biblioteca, servei religiós i servei de podologia
  • Consta de 16 habitacions individuals i 23 hab. dobles.
 • Centre de Dia: obert de 9:30 a 19:30h tots els dies de l’any
  • Servei d’acolliment diürn i d’assistència a les activitats de la vida diària per a persones grans en situació de dependència, que es presta com a servei integrat en els espais i en el programa funcional d’activitats diürnes de la residència.
  • Els objectius generals del centre de dia consisteixen a facilitar un entorn compensatori a la llar, adequat i adaptat a les necessitats d’assistència, a afavorir la recuperació i el manteniment del màxim grau d’ autonomia personal i social, mantenir l’acceptació de la persona en situació de dependència en el seu entorn sociofamiliar i proporcionar suport a les famílies que tenen cura de les persones grans.
  • Els serveis mínims que presta el centre de dia són acolliment i convivència, manutenció, atenció personal a les activitats de la vida diària, readaptació funcional i social, dinamització sociocultural, suport familiar, garantir el seguiment i la prevenció de les alteracions de la salut.
  • Com a serveis complementaris o opcionals el centre de dia ofereix els serveis de perruqueria, bugaderia, podologia, esmorzar (de 8:30 a 9:30 h.), sopar (de 19:30 a 20:45 h.), transport, atenció caps de setmana i festius
 • Menjador social.
  • Servei que ofereix i facilita un suport a les persones grans tant a nivell d’alimentació com a nivell social.
 • Menjar per emportar.
  • Servei que ofereix i facilita un suport a les persones grans a nivell d’alimentació
 • Bugaderia
 • Dutxa
 • Perruqueria i podologia, serveis opcionals pels usuaris del servei de       residència o de centre de dia
 

El sistema de treball de la Residència és a través d’un equip interdisciplinari, format per més de 50 professionals que treballa per un sistema organitzatiu i de treball respectuós, que tingui en compte la individualitat i singularitat de cada persona -tant la que és atesa en el centre i la seva família, com la que hi treballa -, que tingui en compte l’entorn de la persona i que tingui en compte el compromís de servei a la ciutat

 • Atenció directa:

– Equip d’atenció a les activitats de la vida diària: auxiliars de clínica i geriatria.
– Equip sanitari: infermeria, fisioteràpia, metge i responsable higiènico-sanitari.
– Equip social: educació social, treball social, teràpia ocupacional i psicologia

 • Atenció indirecta:

– Servei de cuina.
– Servei de neteja.
– Servei de bugaderia.
– Servei de recepció.
– Servei de manteniment.
– Administració i direcció.

En aquests moments, en quan a metodologia de treball, s’avança cap al model d’Atenció Centrada en la Persona (ACP): les persones són el centre de l’activitat de la residència; és a dir, la tasca professional és acompanyar a les persones perquè puguin continuar mantenint l’autonomia sobre la seva pròpia vida i actuïn amb la màxima llibertat possible; treballar des de les seves capacitats.

L’Atenció Centrada en la Persona, ACP, és alhora un PCA, un Procés d’Aprenentatge Continu, que incorpora la reflexió del treball diari i la millora contínua.

Com es gestiona l’ingrés a alguns dels serveis de la residència geriàtrica?

 • Plaça privada dels serveis residencial, centre de dia, menjar per emportar, menjador social, bugaderia La majoria dels ingressos es gestionen a través dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Empordà (CCBE), ja que la residència és municipal.
 • Plaça col·laboradora (pública) dels serveis de residència o centre de dia: els ingressos en plaça col·laboradora es gestionen des del propi centre, seguint les directrius de la llista d’espera de places públiques de la Generalitat.
 

La Residència Geriàtrica està integrada i participa de forma activa en la comunitat a través de la col•laboració, participació, formació i aprenentatge. És un centre d’atenció a les persones grans en situació de dependència i alhora és una entitat que gaudeix de la implicació i participació de i per a la ciutat, que col·labora en la inclusió i cohesió social així com en la formació pràctica de futurs professionals de l’àmbit social i sanitari.

 • Sortides, celebracions de festes, visites i organització d’activitats per part d’associacions i corals de la ciutat i pobles del voltant
 • Projectes d’intercanvi intergeneracional amb els instituts de la ciutat: Projecte Singular amb estudiants d’ESO de l’INS La Bisbal, Crèdits Socials amb estudiants d’ESO de l’Escola Cor de Maria
 • Col·laboració en la inclusió i cohesió social de la ciutat: ESO Professionalitzadora de l’INS La Bisbal, Projecte Apadrinar un avi amb Càritas, Programa de Voluntariat amb Creu Roja, Projecte La col•laboració entre entitats socials com a eina de prevenció de la dependència institucional amb El Convent, Conveni de col·laboració amb el Departament de Justícia per a la realització de mesures penals alternatives.
 • Formació pràctica de futurs professionals del món sociosanitari, a través de convenis de formació amb l’INS La Bisbal i INS de Palamós, la Universitat de Girona (Grau en Infermeria, Grau en Educació Social i Grau en Fisioteràpia-EUSES-) i la UNED i empreses privades del sector d’atenció a la dependència.
 • Col·laboració amb el Centre de Salut Mental de Platja d’Aro per facilitar l’accés i seguiment a la Xarxa de Salut Mental a les persones que tenen dificultats per desplaçar-se a Platja d’Aro amb l’objectiu d’afavorir l’adherència al tractament i ajudar a mantenir la vinculació amb l’entorn.
 

A més, cal tenir en compte el gran actiu de voluntaris, que de forma periòdica col·laboren amb la Residència i fan visible la generositat i solidaritat de les persones de la Bisbal:

 • Escoles que vénen a fer tallers, visites, actuacions.
 • Entitats de la ciutat que col·laboren acostant les seves activitats a la residència o ens faciliten la participació en les activitats que organitzen al llarg de l’any: Gegants, Voltors, Txiquis, Amics de la Sardana, l’Esplai, els Voltors, Firabar.
 • Persones que de manera particular fan activitats concretes com taller de reflexologia podal, taller de relaxació, acompanyament d’usuaris tutelats, confeccionar i donar material per a tallers individualitzats…
 • Creu Roja: acompanyament per a les sortides com Festa Major i excursió anual
 • Càrites: programa Apadrinar un avi i Ser gran amb dignitat
 • Centre d’Acollida El Convent: Projecte La col·laboració entre entitats socials com a eina de prevenció de la dependència institucional
 • Grup Escoltes i parròquia: acompanyament espiritual (catòlic)  i en celebracions, sempre respectant les creences de les persones

Notícies relacionades