17 maig de 2023 a les 9:45

Ban municipal amb consells bàsics d’estalvi d’aigua

Si bé la Bisbal d’Empordà, segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua, es troba actualment en un escenari de normalitat, els períodes d’escassetat d’aigua són cada cop més constants i es preveu que siguin més extrems a causa del canvi climàtic. Des del temporal Glòria, el gener de 2020, la Bisbal ha registrat una pluviometria molt per sota de la mitjana anual (un 60 %).

És per això que avui es reparteix un ban municipal signat per l’alcalde Enric Marquès on l’Ajuntament de la Bisbal demana la col·laboració de tota la ciutadania per tal de prendre consciència del propi consum d’aigua de xarxa i fer-ne un ús responsable. A continuació es detallen diversos consells bàsics d’estalvi d’aigua que es poden aplicar fàcilment a casa.

  • Vigilar les aixetes de casa. Cal reparar les aixetes que perdin aigua. Una aixeta que degota gasta fins a 30 l/dia. Incorporant a les aixetes dispositius reductors del cabal, que són barats i senzills de col·locar, es pot reduir el consum fins a un 50 %,
  • Tancar les aixetes mentre no es fa servir l’aigua (per exemple a l’hora de rentar-se la cara o les dents). Una aixeta oberta raja a 10 l/min.
  • Cada descàrrega completa del dipòsit del vàter són 10 litres. Per estalviar aigua es pot emprar un dispositiu de doble descàrrega o introduir una ampolla plena d’aigua dins el dipòsit.
  • Una rentadora consumeix de mitjana uns 90 litres per rentada i, per això, és important fer-la servir amb la càrrega completa de roba.
  • Dutxant-se en lloc de banyar-se, s’estalvia molta aigua. Una banyera plena gasta uns 300 litres, i dutxant-se se’n gasten uns 50. També es pot guardar en una galleda l’aigua que surt freda mentre s’espera la calenta i amb aquesta aigua es pot regar les plantes.
  • Cal regar les plantes de balcons, terrasses i jardins en menor freqüència i en hores de poca evaporació (ben d’hora al matí o al vespre). Adquirint plantes adaptades al clima mediterrani no caldrà regar-les tan sovint.
  • Cal fer un ús responsable de les piscines privades emprant sistemes de recirculació.