21 gener de 2022 a les 11:51

El Terracotta Museu de la Bisbal va tancar el 2021 amb un increment de visitants de més del 45%

|||||

El Terracotta Museu de la Bisbal va tancar el 2021 amb més d’11.200 de persones usuàries. Concretament, un total de 11.256 persones van adquirir l’entrada per visitar l’exposició permanent, alguna de les temporals o van participar en alguna de les moltes activitats culturals que s’hi van celebrar. La xifra representa un augment del 45,60% respecte l’any 2020 (7.731).

La consolidació de l’equipament com a centre cultural i turístic de referència a la comarca, sumat a relaxació de les mesures derivades de la pandèmia de covid-19, la fi de les restriccions de mobilitat i el progressiu augment del turisme, han estat factors vitals per a recuperar bona part dels visitants perduts durant l’any 2020, quan l’inici de la pandèmia, amb el consegüent tancament durant la primera onada i les restriccions posteriors, va provocar una caiguda de visitants del 45,87% respecte el 2019 (14.283).

Alhora, el perfil de visitants ha canviat respecte a les dades anteriors a la pandèmia, amb un increment molt notable de visitants provinents del país. Un 12% de les persones visitants comptabilitzades van ser de la Bisbal, un 15% del Baix Empordà i un 34% de la resta de Catalunya. La següent franja de públic important és la dels turistes francesos, que van començar a venir principalment a partir del mes de juliol i han suposat un 11% del total de visitants.

A més de la mostra permanent, que van visitar 5.820 persones, els diferents espais expositius amb què compta el museu possibiliten gaudir alhora d’un ampli ventall d’exposicions temporals. Entre les xifres més destacables cal remarcar l’èxit de la mostra ‘Díaz Costa. Ceramista’, que actualment encara es pot visitar a la Sala d’exposicions temporals. Durant el 2021 va rebre la visita de 6.709 persones des de la seva obertura a l’abril. Es tracta d’una exposició de producció pròpia que reivindica l’obra d’Eusebi Díaz Costa (1908-1964), un dels artistes més rellevants de la ceràmica catalana del segle XX i pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca. La mostra, a més, ha donat peu a la publicació d’un catàleg i un llibre que dóna a conèixer el resultat de més de dos anys de recerca al voltant d’aquest artista.

També cal destacar la programació d’exposicions temporals de l’espai La Peixera comissariades  per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i produïdes pel mateix Terracotta Museu. Durant el 2021 aquest espai ha acollit quatre exposicions: dues monogràfiques dedicades als ceramistes Núria Efe i Bodo Röder, i dues de col·lectives, una d’exalumnes del  CFGM de Terrisseria de l’INS La Bisbal, i una que homenatjava al grup de ceramistes integrats a La Factoria de Núvols. Totes quatre propostes reivindiquen la ceràmica artística i van rebre un total de 7.082 visitants.

A més de les activitats pròpies com inauguracions, visites guiades o presentacions, també cal fer esment de com, arran de la pandèmia, algunes entitats locals han trobat en el museu bisbalenc un espai idoni per ubicar les seves propostes culturals amb els corresponents controls d’accés i d’aforament. Així, a dia d’avui, el Terracotta Museu acull activitats de la Festa Major, el cicle de concerts de juliol del fITM i alguns dels espectacles de la Fira de Circ al Carrer, que ja s’han consolidat als exteriors de l’equipament.