13 octubre de 2020 a les 9:20

La Bisbal d’Empordà retrà homenatge a Josep Plaja ‘Joe’, secretari de Carlos Gardel

||||

El bisbalenc Josep Plaja Gasch (1900-1982), conegut com a “Joe”, va anar a  Amèrica, va exercir de secretari de Carlos Gardel i va sobreviure a l’accident d’avió en el qual va morir el rei del tango. Carlos Gardel, un home sense estudis a qui la fama havia situat molt ràpidament a les més altes esferes dels negocis artístics, va veure que Josep Plaja era la persona idònia per actuar en nom seu. Per tal recordar aquest carismàtic personatge bisbalenc, coincidint amb el 120è aniversari del seu naixement, una comissió integrada per familiars de Plaja, el periodista musical Pere Pons, Mariano Juan Gómez Sosa (en representació de l’Academia Nacional del Tango Argentina), l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, han organitzat diversos actes que tindran lloc els dies 23, 24 i 25 d’octubre

L’homenatge a Josep Plaja arrencarà el divendres 23 d’octubre, a les 20 h, al Teatre Mundial amb la xerrada ‘Carlos Gardel i Josep Plaja, aquella febre del tango’, a càrrec del periodista i escriptor Xavier Febrés. Seguidament també es farà una breu actuació musical de tangos, de la mà dels germans Genís i Aleix Bou (familiars de Joe Plaja), acompanyats de la cantautora Clàudia Cabero.

L’endemà, dissabte, a les 12 h, a la plaça Mossèn es farà la descoberta d’una placa commemorativa a Joe Plaja, seguida d’una actuació musical, novament amb els germans Genís i Aleix Bou, acompanyats de Clàudia Cabero. Seguidament, a partir de les 12.30 h, tindrà lloc una exhibició de tango, milonga i vals.

Les activitats es reprendran a la tarda, a partir de les 18 h al Teatre Mundial, amb l’estrena del documental ‘Joe, el secretari de Carlos Gardel’, d’Ernest Bou. La peça audiovisual mostrarà la cronologia de l’apassionant vida d’en Josep Plaja i Gasch, en Joe, des dels seus primers anys a la Bisbal, seguit de la seva etapa americana acompanyant Carlos Gardel com al seu secretari privat, fins al seu dramàtic retorn final a la ciutat que el va veure créixer. A partir de les poques entrevistes que va concedir, de cerques a Internet i d’entrevistes a persones que el van conèixer de primera mà, aquest film biogràfic vol fer ressò a aquest personatge bisbalenc, tan fascinant com desconegut per la ciutadania. Atesa la limitació de l’aforament es faran dues projeccions més del documental al Teatre Mundial: el dissabte a les 20 h i el diumenge a les 12 h.

 El cap de setmana d’activitats d’homenatge culminarà amb la projecció de la pel·lícula ‘Cuesta abajo’ (1934), protagonitzada per Carlos Gardel i amb l’aparició especial d’en Joe Plaja. Serà el diumenge, a les 19 h, al Teatre Mundial.

Per assistir als actes del Teatre Mundial cal inscriure’s prèviament trucant al 972 64 25 93 (de dimarts a dijous, de 9 a 13 h), o enviant un correu electrònic indicant nom i cognoms, telèfon i localitat de residència al correu electrònic cultura@labisbal.cat. L’homenatge a Josep Plaja Gasch se celebrarà cenyint-se al document aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT de la Generalitat de Catalunya, respectant totes les corresponents mesures d’higiene i tota la normativa exigible en relació amb el públic assistent, equips de treball, artistes i personal tècnic.