25 octubre de 2017 a les 16:10

S’edita el primer catàleg conjunt d’empreses artesanes de la Bisbal i els municipis de rodalies

||

Aquest matí, la Sala Municipal de Corçà ha acollit l’acte de presentació del primer catàleg conjunt d’empreses artesanes de La Bisbal d’Empordà i els municipis rodals: Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret. El projecte va adreçat a un públic professional de diferents sectors (hostaleria, decoració, distribuïdors…) amb l’objectiu que contribueixi a generar negoci i posi en valor l’artesania com a element d’atractivitat i diferenciador del territori.

A partir del  Pla estratègic de desenvolupament econòmic local que sorgeix la iniciativa de fer visibles les empreses artesanes d’aquests pobles per tal de multiplicar les oportunitats de venda obrint-se a nous públics i consolidar el sector de l’artesania, amb la ceràmica com a eix central, com a factor que singularitza el territori. Aquest catàleg és el resultat d’un treball previ d’identificació i cohesió del sector fomentant el treball en xarxa. Hi ha una aposta clara per part dels ajuntaments, que estan duent polítiques municipals, per tal de fomentar i impulsar l’artesania del territori en totes les seves vessants. Ja es pot descarregar el catàleg sencer a través d’aquest enllaç. 

El catàleg recull un directori de 32 empreses artesanes, que inclouen 45 artesans d’arts i oficis acreditats dels cinc municipis, classificat segons el repertori de famílies d’oficis artesans del Consorci d’Artesania, Comerç i Moda de la Generalitat de Catalunya. El catàleg està disponible en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès-, en format digital i també imprès per ser distribuït en aquelles accions dirigides a públic professional organitzades i/o on participin els cinc municipis. Aquesta edició ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.

Artesania al territori
La Bisbal d’Empordà és avui un dels centres ceràmics capdavanters de Catalunya. La ceràmica és i ha estat una de les principals activitats econòmiques dels 5 municipis, almenys des del segle XVIII (la primera notícia documental que dóna raó de l’ofici de terrisser a la Bisbal data del 1511). Aquesta destinació es diferencia d’altres centres productors de ceràmica en el fet que la producció es troba molt diversificada; no només es produeixen articles de terrissa, sinó que existeix un sector molt important dedicat a la ceràmica aplicada a la construcció i un altre ocupat en l’elaboració de ceràmica decorativa. Tot plegat configura una població que viu al redós de la ceràmica, ja que també existeixen altres indústries que subministren primeres matèries, equipaments i maquinària a la majoria d’obradors i fàbriques del territori. En l’actualitat aquesta dedicació abraça la major part de possibilitats de fabricació, d’investigació i de comercialització dels productes ceràmics.

La Bisbal d’Empordà està declarada “Zona d’oficis singulars” vinculada a la ceràmica pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda i disposa de la marca “Ceràmica de la Bisbal” que protegeix els productes a tots els països membres de la Unió Europea per l’Agència Oficial de la Propietat Industrial. En els 5 municipis hi ha la concentració més alta d’artesans de Catalunya, fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. En els darrers anys hi ha hagut un creixement d’antiquaris, brocanters i empreses relacionades amb la decoració de la llar, així com d’artesans d’altres famílies d’oficis diferents a la ceràmica com ara joiers, basters, estorers, forjadors, d’art floral, etc. Actualment els artesans vinculats a la ceràmica representen el 60% del total d’artesans identificats al territori.

Pla estratègic de desenvolupament econòmic local
El pla estratègic de desenvolupament econòmic local comprèn els municipis de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret. Es tracta d’un territori amb un gran valor paisatgístic que manté un equilibri entre petita i mitjana indústria, agricultura i serveis on la sostenibilitat ambiental, la qualitat i el producte de proximitat són els eixos del seu desenvolupament. Aquests 5 municipis, situats a la comarca del Baix Empordà on la Bisbal n’és la capital comarcal,  conformen una unitat socioeconòmica natural per la seva proximitat geogràfica, per la dinàmica del mercat de treball de la seva població, per la història comuna i pel seu teixit empresarial i estructura productiva, amb una alta concentració d’empreses vinculades a la ceràmica.

El Pla estratègic de desenvolupament local i d’ocupació dels municipis de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret, finançat pel Servei Públic d’Ocupació en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local, contempla diferents línies estratègiques d’actuació per tal d’augmentar les oportunitats laborals i de desenvolupament empresarial que ofereix el territori mitjançant l’acció conjunta i coordinada entre els municipis que el configuren.